Europa kritisch over fusie FCA en PSA wegens... busjes?!

FCA PSA Merger

De samensmelting tussen giganten Fiat Chrysler Automobiles en Peugeot Société Anonyme kent potentieel haar eerst struikelblok. Europa hekelt namelijk het potentieel marktenaandeel in het busjessegment als beide giganten fuseren. Dat zou in Europa op kunnen lopen tot 34% van de markt. Concrete plannen van FCA en PSA moeten de Europese Commissie gerust stellen.

Het is de meest interessante evolutie in de auto-industrie dat momenteel op de achtergrond aan het borrelen is: de fusie tussen FCA en PSA. Gezamenlijk zou die gigant in één klap de vierde grootste autobouwer ter wereld worden. Dat zo'n reuzensprong slapende honden wakker maakt spreekt voor zich. Zo baart het de Europese Commissie zorgen dat het samengesmolten concern een té groot deel van de bestelwagenmarkt in handen zou hebben.

Marktleider

Geen onlogisch besluit, want met merken zoals Fiat, Peugeot, Citroën en Opel heb je meteen enkele zwaargewichten in busjesland opgesomd. Om je een idee te geven, na de overname van Opel, had PSA in 2019 een marktaandeel van 25% in het Europese busjessegment. Na een fusie met FCA kan dat getal oplopen tot 34%. Kijk je naar lokale markten, dan spreek je over 45% marktaandeel in Frankrijk en maar liefst 48% marktaandeel in Italië. Zonder twijfel hebben vooral die twee laatste cijfers de alarmbel doen afgaan bij de Europese Commissie.

FCA PSA Merger

Europa spreekt dan ook duidelijke taal: hier moet een oplossing voor worden gevonden. Meer nog, die oplossing moet worden gevonden voor 17 juni. Doen beide partijen dat niet, dan opent de Commissie een diepgaand onderzoek dat maanden in beslag kan nemen. Niet handig natuurlijk als je een fusie door wil voeren. Wat voor oplossing "FCA-PSA" naar voren kan schuiven? Het terugtrekken van specifieke modellen uit specifieke landen. Concreet: geen Fiat Professional in Frankrijk of busjes van Peugeot in Italië. Welkom in het regeldoolhof van Europa...

PSA-FCA

Kunnen alle plooien gladgestreken worden, dan zal de fusie tussen FCA en PSA er voor zorgen dat Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional, Lancia, Chrysler, Dodge, Jeep, Ram, Maserati, VW Motori, Peugeot, Citroën, DS, Opel en Vauxhall zusterbedrijven van elkaar worden. Een gigantische samensmelting die we niet meer hebben gezien sinds de huidige Volkswagen Group vorm kreeg.

FCA PSA Merger
Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 2 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
JRE 14:13
afbeelding van JRE

De mop is natuurlijk dat de politiek dan binnen 20 jaar zal oproepen tot een grote Europese speler die het kan opnemen tegen de Chinese bouwers van elektrische bedrijfswagens.

andre123 14:48
afbeelding van andre123

groot groter grootst,
en dan kan de miserie beginnen.
pure grootheidswaanzin
des te groter het bedrijf des te groter de problemen.....

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws