Nissan wil af van Daimler-aandelen

In een ingewikkelde relatie waarbij Daimler en Renault-Nissan-Mitsubishi aandelen in elkaars bedrijf hebben, wil nu ook Nissan haar aandelen verkopen. De verkoop past in een opkuisactie van de aandelenportefeuille.

Nissan wil namelijk de winstgevendheid verbeteren en tegelijk de aandelenportefeuille op orde zetten. Het Japanse merk bezit 16,4 miljoen aandelen in Daimler en wil deze van de hand doen voor ongeveer 1,2 miljard euro. Dat is een smak geld, inderdaad. Nissan is niet de eerste die de aandelen weg wil, eerder dit jaar verkocht ook Renault al haar aandelen in Daimler. Daimler zelf heeft dan weer nog 9,2 miljoen aandelen van Renault in de portefeuille zitten.

moeilijke samenwerking

De samenwerking tussen de merkengroepen startte zowat tien jaar geleden. Uit die coöperatie kwam toen de Mercedes Citan voort, een Mercedes-kopie van de Renault Kangoo. Die bleek niet direct een schot in de roos, al wil Mercedes toch nogmaals proberen met een tweede generatie die in personenwagenversie de T-Klasse benaming en ook een elektrische variant zal krijgen.

Vanuit Nissan was er ook een samenwerking rond de X-Klasse en de Navara, waarbij de eerste een kopie van de tweede was. Ook dat bleek geen groot succes te zijn. Mercedes nam ook motoren van Renault-makelij over in haar modellen en zorgde er aan de andere kant voor dat onder andere de Renault Espace verbeterd werd door haar ingenieurs er naar te laten kijken.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws