“Elektrische auto’s moeten er niet anders uitzien,” stelt Alfa Romeo gerust

Alfa Romeo Giulia Stelvio GT Junior 2022

Alfa Romeo staat — net als heel wat andere constructeurs — aan de vooravond van een flinke transformatie. Vanaf 2027 gaat het merk namelijk de zuiver elektrische toer op. Dat hoeft echter niet te betekenen dat de auto’s er plots radicaal anders gaan uitzien, geeft de designdirecteur alvast mee.

Binnen vijf jaar is het zover: dan staan er alleen nog volledig elektrische auto’s in de Alfa Romeo-showroom. Alsof die deadline Alfisti nog niet genoeg angst inboezemde, liet de constructeur even geleden ook al weten dat het meer wil gaan focussen op volumemodellen en dus niet meer enkel liefhebbersauto’s wil uitbrengen. De hoofdontwerper van het merk spreekt nu echter wat geruststellende woorden uit.

”Ander design houdt geen steek”

In een interview met Top Gear liet Alejandro Mesonero-Romanos, designdirecteur bij Alfa Romeo, namelijk vallen dat hij niet vindt dat elektrische auto’s er noodzakelijk anders moeten uitzien dan exemplaren met een verbrandingsmotor. “Elektrificatie verandert de manier waarop een auto beweegt,” legt hij uit, “maar het karakter, de stijl en de kernwaarden blijven onveranderd.” Volgens de topman zal de Alfa Romeo-filosofie dus dezelfde blijven, waarbij de ontwerpers blijven streven naar het “wow-effect” dat ieder model in hun gamma volgens hem moet hebben… ongeacht of het dus om een volumemodel of een liefhebbersauto gaat.

Alfa Romeo Tonale 2022

Mesonero-Romanos voegt daaraan toe dat het zelfs “geen steek meer houdt om een elektrische auto er anders uit te doen zien gewoon zodat die er anders zou uitzien”. Hij legt uit dat zo’n filosofie niet meer thuishoort in een wereld waarin het gamma van vrijwel elke constructeur onder stroom moet staan, want “als iedere auto elektrisch is, is er geen reden om via het design duidelijk te maken dat het om een EV gaat.” Waarschijnlijk daarom zou de opvolger van de Giulia gewoon terug een sedan worden, ook al krijgt die een zuiver elektrische aandrijflijn. Daarop is het echter nog een aantal jaar wachten, want de eerste Alfa-EV zou een compacte SUV onder de noemer ‘Brennero’ worden. Die zouden de Italianen in 2024 lanceren.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws