Scoop: Mazda MX-30 met wankelmotor debuteert op autosalon Brussel

Mazda MX-30 Range extender info

Hij komt, hij komt. Nee, niet die lieve goede Sint, wel de Mazda MX-30 met wankelmotor als range-extender. Al sinds 2013 bekijkt Mazda hoe het haar wankelmotor terug in productie kan brengen. Op de Brussels Motor Show 2023 krijgen we eindelijk het finale product te zien.

Momenteel gaat het nog om een gerucht maar aan de koffiemachine is het nieuwtje eigenlijk al bevestigd: De Brussels Motor Show brengt de iconische wankelmotor terug! Het is te zeggen, Mazda grijpt het honderdste autosalon van Brussel volgend jaar als excuus om de MX-30 met range-extender te lanceren.

Omgekeerde plug-in

Compleet uit de lucht valt dit nieuwtje uiteraard niet. Het is namelijk een publiek geheim dat Mazda werkt aan een range-extender voor haar elektrische MX-30. Die MX-30 heeft bewust een relatief kleine accu van 30 kWh (netto) maar valt daardoor bij veel klanten uit de boot. Het Japanse merk komt daarbij nu tegemoet met een compacte range-extender in de vorm van een wankelmotor.

Mazda MX-30 Range extender info

Die benzine nippende wankelmotor zal dus niet meteen extra vermogen leveren in samenwerking met de 144 pk sterke elektromotor voorin de MX-30. Wel zal hij gebruikt worden om op langere ritten de accu op te laden zodat de range van om en bij de 200 kilometer fors moet stijgen. Op korte afstanden rijd je daardoor dus puur elektrisch, op lange ritten springt de range-extender bij. Een plug-inhybride... maar dan anders.

Info in de kluis

Het concept van zo'n elektrische auto met range-extender is niet nieuw. Want BMW ging destijds voor met de i3 REx (RIJTEST), een elektrische auto die dankzij zijn range-extender met benzine 120 kilometer extra range kreeg (per tankbeurt). Welke specificaties Mazda's MX-30 met wankelmotor krijgt is momenteel nog een goed bewaard geheim. Straffer nog, op dit moment hebben we nog niet eens een naam. Al lijkt MX-30 R-EV bij de finalisten te zitten.

Mazda MX-30 Range extender info

Hoe dan ook, de specs en de naam krijgen we zonder twijfel in aanloop naar het autosalon van Brussel (lees: ergens volgende maand). Want op 13 januari 2023 opent de Brussels Motor Show haar deuren en beleeft deze MX-30 met range-extender zijn wereldpremière!

CHECK HIER ONZE REVIEW VAN DE MAZDA MX-30 ZONDER RANGE-EXTENDER:

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws