Autofans.be voortaan helemaal in het nieuw

Het heeft ons bloed, zweet, tranen en geld gekost, maar de nieuwe website van Autofans.be is eindelijk gelanceerd. Na vier jaar is dit onze derde vernieuwing en noemen we dit niet verrassend Autofans 3.0. Tijd om even stil te staan bij de ontwikkelingen ervan en wat de gevolgen juist zijn.

Gebruiksvriendelijkheid en design staan centraal

Goed een jaar geleden werden de plannen om de website te vernieuwen relatief concreet. We hadden binnen de redactie de eerste vergaderingen achter de rug en wisten waar we naar toe wilden. Tegen de winterperiode contacteerden we een vijftiental vaste bezoekers, bezoekers die zich lieten horen door vaak te reageren doorheen de jaren. Een belangrijk publiek gezien onze doelstelling, een gebruiksvriendelijke en design-technisch erg sterke site bouwen. Het is dan ook tijdens die online discussie dat heel duidelijk naar voor kwam dat het algemene concept van de vorige website aansloeg. Een erg rustgevend design, duidelijke opbouw en geen storende elementen die afleiden van tekst of foto's. Met diezelfde omschrijving hebben we dan ook de designer aan het werk gezet. Het resultaat liegt er niet om, hier is rekening gehouden met de wensen en bevindingen van de bezoekers. De hoofdkleuren blijven grijs- en witwaarden om de rustiek te behouden, als accentkleur werd er gekozen voor fel blauw om het geheel op te frissen, meteen ook de kleuren van ons opgefrist logo. De tekstblok komt smaller uit dan voordien en ook het lettertype werd gewijzigd, opnieuw allemaal met het doel de leesbaarheid danig te verhogen.

Hier blijft het niet bij

Tijdens de gesprekken met onze IT-partners bleek al snel dat de vorige website technisch uit zijn voegen barstte. Dat uitte zich in spamberichten, die jullie ongetwijfeld zullen hebben opgemerkt, maar ook technische beperkingen naar uitbreiding toe. Op basis daarvan werd beslist de website van nul op te bouwen. Autofans 2.0 is figuurlijk de vuilbak in gegooid en Autofans 3.0 is opgebouwd beginnende met een leeg blad. Een gevolg van die beslissing is dat de features die initieel gepland stonden voor Autofans 3.0 uiteindelijk om budgetaire redenen nog niet werden ontwikkeld. Gelukkig zijn die features reeds doordacht en ontworpen en is het kwestie van ontwikkelen, we hopen die zaken dan ook op termijn te kunnen implementeren. Ook belangrijk om mee te geven is dat de zoekfunctie momenteel nog achter blijft. We zouden de standaard zoekmodule kunnen implementeren, maar die trekt op niets en dan doen we het liever niet. Aan half werk doen we niet mee.

Autofans website

Responsive design

Een ander aspect dat uit de gesprekken met onze bezoekers snel naar voor kwam is het aanpassen van de reactieformulieren. Reageren op een reactie en zo een stamboomstructuur aanhouden. Your wish was our command, die functie zit er dus in. Verder zullen artikels op de homepage steeds aangeduid worden met een blauwe "badge", die badge zal steeds de categorie tonen waarbinnen het artikel valt. Daarmee zou het voor jullie gemakkelijker moeten zijn om sneller content door te nemen. Let ook even op de nieuwe galerij waar je nu de foto's in hi-res kan bekijken en downloaden. Hetzelfde geldt voor onze nieuwe videopagina. Onze redactie zal video's als apart content-type kunnen aanmaken zonder daar persé een artikel rond te hoeven schrijven.

Mooiste feature aan Autofans 3.0 is het responsive design. Voor de mensen die het nu in Keulen horen donderen, dat wil zeggen dat de site zich automatisch herbouwt naar de grootte van uw scherm. Dat toont zich erg duidelijk als je het venster van je browser even kleiner maakt. Je zal duidelijk zien dat sommige blokken van de site verspringen of wegvallen. Naar het einde toe zal ook de menu anders worden weergegeven. Belangrijkste voordeel hieraan is dat Autofans.be op elk moment en op élk scherm a-l-t-i-j-d leesbaar is, welke gsm, tablet of toestel dan ook. En we gaan er niet om liegen, we zijn de eerste autowebsite in België die dat kan aanbieden. Olé.

Jullie mening

We stellen voor dat jullie zelf rustig de hele site doornemen. Wat jullie van het resultaat vinden mogen jullie massaal in de reacties zetten, daar kijken wij en onze technische medewerkers enorm naar uit...

Laatst gepubliceerd

Reacties (18)

Plaats een reactie
Quin 10:28
afbeelding van Quin

Ik ben fan! Omdat ik vooral Autofans check op mobiel of iPad, is het responsive maken schot in de roos voor mij :).

Proficiat!

Techno Patat 10:41
afbeelding van Techno Patat

Ik ook, op iPad is het werkelijk een plezier! En ook handig dat je dan beneden toch nog de vakken met laatste reacties kan zien! En ondertussen ben ik ook al gewoon aan het nieuwe kleurenschema en inderdaad, het is veeel frisser!

Maar zoals gezegd, ik vind het nog eens leuk om de schrijver van het artikel te kunnen zien :)! Verder eigenlijk nog geen opmerkingen (toch niet waarvan ik weet dat ze nog in de pijplijn zitten :)!)

Wim 10:57
afbeelding van Wim

Dat laatste komt er zeker nog aan, niet voor onze ego's, maar speciaal voor jou :)

Techno Patat 11:32
afbeelding van Techno Patat

Sweet, dan beloof ik dat ik jullie ego's wat extra zal strelen ;)!

Yvesw 17:01
afbeelding van Yvesw

Ik mis de verbeter knop wel om DT fouten in je tekst achteraf nog te kunnen aanpassen...

Techno Patat 17:16
afbeelding van Techno Patat

DT Fouten? *leest in lichte paniek z'n vorige reactie opnieuw*

Yvesw 11:01
afbeelding van Yvesw

Ik bedoelde in het algemeen Patat :p

Dequal 17:49
afbeelding van Dequal

Knap werk! Op naar 4.0! :D

Hippus 12:39
afbeelding van Hippus

Mooie vernieuwing die Autofans 3.0! Nog frisser en duidelijker als voorheen. Knap werk!

2 suggesties:
- Ik zou het leuk vinden als ik bovenaan elke pagina rechtstreeks een link zie naar de fotogalerij. Wanneer de tekst langer is dan de hoogte van mijn scherm, moet ik steeds helemaal naar onder scrollen vooraleer ik de foto's kan bekijken. Als de beschreven wagen me erg aanspreekt, zie ik graag eerst de foto's en ga ik daarna pas de tekst lezen. Misschien kan deze link naar de fotogalerij links onder de datum, uur en reacties gezet worden.
- Het is ook altijd leuk als je in de vergrote/ingezoomde fotogalerij ook naar de volgende foto kunt klikken en niet alleen in de originele grootte.

Het zijn details hé maar ze maken het bekijken van auto's op het internet eens zo leuk.
Ik blijf deze site zeker en vast dagelijks checken! ;-))

burn 11:11
afbeelding van burn

Keep up the good work, nice! ;-)

BePa 11:29
afbeelding van BePa

Zéér geslaagd resultaat, als je het mij vraagt. Het blijft een fantastische auto-site: een ruim aanbod nieuwsberichten en tests, gaande van supercars (die mij niet interesseren: met geld smijten is gemakkelijk) tot het compacte, betaalbare en zuinige stadswagentje (wat ik veel interessanter vind: zuinig, praktisch én betaalbaar is veel moeilijker te bedenken). Ook de vaste kern 'reageerders' heeft meestal zinnige dingen te vertellen, boeiend om lezen.
Kortom: een sympathiek en boeiend geheel.

Techno Patat 13:14
afbeelding van Techno Patat

Meestal? We moeten wel anders krijgen we de autofanspolitie op ons dak :P!

Maar alle gezwans gelaten: je hebt natuurlijk volledig gelijk, precies daarom ben ik hier blijven plakken :)!

Wim 12:58
afbeelding van Wim

Tof om te horen, merci

Simon 23:34
afbeelding van Simon

De site ziet er echt gelikt uit. Mooi afgewerkt tot in de puntjes. Hier nog een paar opmerkingen
- RSS feed werkt niet meer
- Iets meer plaats tussen de posts zal wat meer ademruimte geven (andere elementen hebben dat wel, bv comments en merken)
- In een artikel gebruiken jullie h2, technisch zou dit best h3 zijn maar dit ter zijde zou ik daar wat minder padding onderaan aan geven zodat en wat meer bovenaan zodat de titel dichter staat van het paragraaf waar het bij hoort (nu is dit omgekeerd)
- Hoover state op de links

Veel meer opmerkingen heb ik niet :)
Sterk werk!

Simon 23:37
afbeelding van Simon

Ik vroeg me nog af of jullie een open-source cms-gebruikten of dit een custom-cms is...

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws