Ford sluit 2 vestigingen in UK - 1.400 mensen op straat

Ford closes UK plant

Niet alleen Genk wordt getroffen door besparingen, ook in Groot-Brittannië staan 1.400 Ford-werknemers plots op straat.

Daags nadat Ford een bom op Limburg gooide doet ze dat nog eens over op Brits grondgebied. Ze maakt bekend er twee fabrieken te sluiten, de fabriek in Southhampton en die in Dagenham. Alles samen gaat het om 1.400 jobs. In Southhampton rolden vorig jaar amper 30.000 Transits van de band, de productie van dat model wordt verhuist naar Turkije waar ze capaciteit hebben voor 320.000 stuks.

500 miljoen euro bespaard

De sluiting van de fabrieken past in het herstructureringsprogramma van de Amerikaanse autobouwer. Ford wil de Europese productie terugschroeven met 18 procent, want gelijk staat aan 335.000 wagens, en zit daardoor met een overcapaciteit. Daardoor zullen er 6.200 jobs sneuvelen, waarvan 4.300 in Genk (zonder rekening te houden met toeleveranciers). Alles samen zou de sluiting van de drie fabrieken zo'n 450 tot 500 miljoen dollar moeten opbrengen. Dat is hoe dan ook niet voldoende om het verlies in 2012 van 1,5 miljard dollar weg te werken. Ondertussen hebben al 500 mensen vrijwillig hun ontslag aangeboden.

niet alles gaat dicht

Ford zegt wel te zullen blijven investeren in haar fabrieken in Bridgend, Wales. De Britse tak van Ford zal blijven fungeren als producent voor aandrijflijnen en het nieuwe 2.0 liter dieselblok dat vanaf 2016 onder de kap van Ford modellen zal komen te liggen.

In de motorenfabriek in Dagenham, Essex, blijven ze voorlopig ook gespaard van een bloedbad. Een interne bron zegt dat er binnenkort nieuwe dieselmotoren zullen worden gebouwd in die fabrieken, al werd dat officieel nog niet bevestigd. In de fabriek werken 4.000 mensen.

Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws