Audi S1 is er dan eindelijk

Dat Audi met een sportversie van de A1 zou komen, was al sinds de lancering van het model een gerucht. Toch duurde het tot nu voordat de Duitsers daadwerkelijk eentje op het strijdtoneel gooiden, zonder gelimiteerde oplage.

Audi laat met de S1 een heilig huisje sneuvelen. Want wat de M1 voor BMW is, dat was de S1 tot voor kort voor Audi; een icoon op racevlak. Vanaf vandaag mag je S1 echter ook associëren met een gepeperde variant van de A1, Audi's kleinste wagen. Je kan hem kiezen in zowel drie- als vijfdeursversie. Audi neemt de turbogeblazen 2.0 TFSI uit het schap en zorgt ervoor dat die 231 pk naar buiten perst, eentje meer dan de VW Golf GTI in Performance-trim dus. Tegelijk geeft Audi een koppel van 370 Nm op voor de S1.

handbakken

De S1 is enkel beschikbaar met handbak, het quattro-systeem wordt standaard meegeleverd. Hij doet 5,8 seconden over de 0-100 km/u, bij de Sportback is dat 0,1 seconde langer. Met die specificaties is de S1 iets minder heet dan de A1 Quattro, die een tijdje geleden in beperkte oplage geproduceerd werd en zelf 256 pk voortbracht. De S1 verbruikt 7 l/100 km, de CO2-uitstoot bedraagt 162 g/km.

2014-audi-s1

optionele spoiler

De S1 onderscheidt zich van de A1 door zijn gewijzigde (xenon-)koplampen en achterlichten. Voor verdere dynamische looks deden de designers beroep op andere bumpers en zijschorten. Tenslotte zie je ook in de aparte uitlaatjes een teken dat je een S1 voor hebt rijden. Als optie is er de dakspoiler op de foto's, die zit vervat in het Quattro-pakket. Verder kan je ook kiezen voor S-sportzetels en heb je de keuze uit vier nieuwe exterieurkleuren, ook 18 inch velgen staan op de optielijst, standaard krijgt de Audi S1 17 inch exemplaren mee. Audi kiest voor de Haldex-koppeling voor de vierwielaandrijving, terwijl de differentieelsper -elektronisch, net als bij de Golf GTI - een sport- en een alles af-stand heeft.

2014-audi-s1

Laatst gepubliceerd

Reacties (9)

Plaats een reactie
Jerre Euh 09:08
afbeelding van Jerre Euh

zeer lekker jawel. en prijs?

Sven 09:21
afbeelding van Sven

edit: de prijs bedraagt in Duitsland alvast 29,950 euro en 30,800 euro voor de Sportback. Belgische prijzen komen er binnenkort aan.

Stealth 09:20
afbeelding van Stealth

driedeurs 29.950 euro, vijfdeurs 30.800 euro

Nick 10:04
afbeelding van Nick

Vind ik toch genoeg voor uiteindelijk een kleine wagen.
Voor ongeveer een 10000 euro minder begint het bij een 500 Abarth.
Niet helemaal hetzelfde qua afwerkingsniveau maar toch 30% goedkoper, neem er wat opties op en je zal wel bijna naar 38000-40000 euro catalogusprijs gaan. Ok S3 is nog eens 10000 euro meer met opties maar ja... Voor dezelfde prijs heb je een Golf GTI wat toch net iets meer wagen is.

Adriaan 10:15
afbeelding van Adriaan

Ik ben loop er ook niet echt wild van, zeker omdat je voor dat geld een skoda octavia rs break hebt (maar dat is persoonlijk), maar op papier is deze s1 toch echt wel een ideaal recept voor een mega leuk autotje. Ik zou er graag eens mee willen rondbollen (en dat gevoel heb ik niet bij veel audi's :p )

Carlos 17:13
afbeelding van Carlos

Vind het wel een leuk bakkie. Een klein bommetje op wielen.
Het blijft veel geld maar het is en blijft Audi. En daar kan je zo'n dingen wel verwachten.
Een Golf of een Octavia zijn ook andere segmenten en trekker ander volk aan.
Moest het geld er zijn om mee te smijten, zou ik er waarschijnlijk wel eentje aanschaffen ^^. Al is het maar als fun auto ^^

Nick 12:36
afbeelding van Nick

Akkoord, zal wel lekker knallen en rijden als een kart.
Denk alleen dat we hem niet veel zullen zien rijden en andere S-modellen toch iets meer.

Carlos 17:15
afbeelding van Carlos

Klopt de S1 zal 9/10 hier in België niet zo heel sterk vertegenwoordigd worden. Al denk ik dat ze in andere landen: Duitsland en ik denk zelfs Nederland hier wel veel van gaan afnemen.

Adriaan 10:30
afbeelding van Adriaan

En de UK niet vergeten. Hebben ze ook graag zo'n auto's ginder.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws