Jaguar pocht met nieuwe Ingenium viercilinder dieselmotor

ingenium-jaguar

180 pk, 430 Nm, CO2-uitstoot van 99 g/km en zijn debuut in de XE. We kunnen ze moeilijk ongelijk geven daar bij Jaguar.

Succesvol zijn in het leasingssegment bij uitstek zonder zuinige motoren is onmogelijk. Daarom dat jaguar voor hun nieuwe middenklasser, de XE, een gloednieuwe viercilinder diesel bouwde. Eéntje met een inhoud van twee liter en die onder de naam Ingenium gaat. Ingenieus, niet?

Voor de techniekgeek

Net zoals het merendeel van de wagen, zal ook het motorblok uit aluminium bestaan. Daarnaast krijgt hij stijve cilinderblokken en twee balansassen. In mensentaal: Jaguar garandeert een laag niveau van trillingen. Mede door geluidsdempende materialen en ontkoppelde injectoren zou daarbij ook nog eens de stilte van de dieselmotor moeten opvallen. Verdere foefjes zijn een DPF-filter, EGR-filter, een variabele uitlaatnokkenastiming en een ovaliteit van 0,5 mm voor het kettingwiel van de injectiepomp Je weet wel, de typische dingen...

Jaguar-XE-Ingenium

Voor de gewone mens

Als al die voorgaande dingen als Chinees in de oren klinken, dan hebben we hier gewoonweg de gangbaarder cijfers. Zo komt de nieuwe viercilinder in 2 vermogensversies. De eerste wekt 163 pk en 380 Nm op, heeft een uitstoot van 99g/km en komt volgens Jaguar toe met 3,8 liter per honderd kilometer. Daarnaast heb je ook een variant met 180 pk en 430 Nm. Over het verbruik en uitstoot daarvan zwijgen ze dan weer wel in Whitley.

Op het autosalon van Parijs maakt de nieuwe motor - samen met de XE - zijn publiek debuut waarna we het duo niet veel later bij de dealer kunnen verwachten.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 5 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Waxweazel 17:13
afbeelding van Waxweazel

Een koppel van 430Nm uit een single turbo 2.0 diesel is toch wel veel met zo een relatief laag pk.
Geen informatie over wanneer de piek van pk en koppel komt ?

Yvesw 10:44
afbeelding van Yvesw

Nope, wij wachten ook op de curve :-)

Tiggy 21:43
afbeelding van Tiggy

Landrover maakt deze motor al niet waar. Loze beloftes daar.

Grunt 17:34
afbeelding van Grunt

Tiggy, wat bedoel je met "loze beloftes"?

Verbeeren Etienne 16:14
afbeelding van Verbeeren Etienne

Hallo,Jaguar heeft toch ook een 240pk versie in die tweeliterversie ingenium diesel met 500nm koppel bij slechts 1500t/min.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws