Tesla Model S P85D: 700 pk en AWD

telsa-p85d_02

Om het succes van de Model S te laten duren, heeft Tesla de elektrische sedan een nieuwe variant gegeven. De P85D krijgt dankzij een extra elektromotor vooraan 700 pk én vierwielaandrijving.

Het één heeft natuurlijk met het ander te maken. Tesla plaatst vooraan een elektromotor van 224 pk die de voorwielen aandrijft, achteraan nog steeds de originele elektromotor van 476 pk voor de achterwielen. Het resultaat is een gecombineerde kracht van 700 pk én een aandrijving op alle wielen. Een sprintje naar de honderd klok je daardoor af in 3,2 seconden. Ja, dat las je goed, een elektrische sedan van zo'n 2.239 kg die menig supercar koude rillingen geeft.

Ten koste van de range

In een eerder gesprek met Tesla wisten ze ons al te vertellen dat ze geen heil zagen in meer pk's voor de reguliere modellen. Dat zou namelijk nefast zijn voor de range. Nu, voor dit D-model - het blijft een dieselachtige naam - valt het blijkbaar nog mee. De theoretische range zou van 458 km naar 442 km zakken. Een verschil van 16 km, iets dat je met elektrische wagens snel kan verliezen door even door te trappen.

De verdeling van de kracht over de twee motoren wordt door een systeem in het oog gehouden en is afhankelijk van de grip. Het is dus niet ondenkbaar dat bij gewoon rijden enkel de achterwielen (of voorwielen) worden aangesproken. Het is pas bij volle galop dat beide motoren volop batterij zuigen. En dat ziet er dan trouwens zo uit:

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 4 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
GeoBem 10:21
afbeelding van GeoBem

De 4wd is ook beschikbaar op de 60 en de 85, als zijnde 60D en 85D.
Zonder de giga performance van de P85D :)

Bram 10:43
afbeelding van Bram

700 pk op de wielen en veilig de krant kunnen lezen indien gewenst. Bart De Wever kan zijn chauffeur met zijn Porsche thuislaten en een duim krijgen van de groenen :)

Alfred 09:07
afbeelding van Alfred

Foutje in het artikel? Volgens Tesla neemt het rijbereik toch toe ipv af?

By precisely splitting the delivery of current from the battery to each motor, the Model S 85D and 60D actually gain an additional 10 miles of highway driving range compared to their rear motor Model S counterparts.

kristof 17:32
afbeelding van kristof

Als tesla da kan,versta ik niet waarom al die grote merken autos zo achterlopen en nog geen 300km halen uit hun electrische wagens,heel beschamend,top tesla :)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws