ESP verplicht in Europa

esp-licht

Nadat Amerika, Canada en Australië al jarenlang eisen dat constructeurs een ESP-systeem installeren op de wagens die er verkocht worden, volgt nu ook Europa. het ESP-systeem is officieel verplicht op alle productiewagens en lichte commerciële voertuigen.

Je kent het wel, 'Electronic stability program' (ESP). Het is dat icoontje van de slippende wagen op je dashboard maar doet veel meer knipperen bij onstuimig gedrag. Indien er gevaar dreigt, remt het systeem individuele wielen af en verlaagt het de motorkracht om de wagen op de baan te houden. Klinkt als een pretbederver, maar in 2011 zou het volgens Bosch - een producent van het systeem - ESP zo'n 33.000 ongelukken hebben voorkomen en 1.000 dodelijke slachtoffers in Europa.

Laat bij de les

Dit jaar werden zo'n 84 procent van alle geproduceerde wagens in Europa uitgerust met ESP. Een getal dat waarschijnlijk nog iets zal opgekrikt worden na de nieuwe wet. Die wet spitst zich nu vooral toe op passagiersvoertuigen en lichte commerciële voertuigen tot 3.5 ton. Gaandeweg zal ze zich uitbreiden.

Europa is relatief laat in het verhaal. Sinds 2011 is een ESP-systeem al verplichte kost in Amerika en Canada. Zelfs Israël verplicht het systeem. De komende jaren zal dan weer Japan, Zuid-Korea en Rusland volgen.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws