Subaru heeft 15 miljoen boxermotoren gebouwd

subaru-boxer-engine-15mil

Haal de platgelegde champagneflessen al maar boven en boks de kurk er vanaf. Want Subaru heeft net bekendgemaakt dat het sinds de eerste horizontale boxermotor in 1966 vandaag de dag maar liefst 15 miljoen boxermotoren heeft gebouwd. Geen onaardig aantal.

Net geen 50 jaar tijd heeft Subaru nodig gehad om 15 miljoen boxermotoren te produceren. Hoeveel er dat zijn per jaar, dat laten we aan jullie over. Wel is het knap dat het Japanse merk is blijven vasthouden aan de technologie die ze in 1966 bedachten voor de Subaru 1000. O ja, nog een feestgetal? vorige maand vierde Subaru 14 miljoen All-Wheel Drive-systemen. Het eerste AWD systeem in zijn soort was beschikbaar op de Leone 4WD Estate in 1972.

Wat is dat nu, zo'n boxermotor?

We zouden compleet bonkers kunnen gaan met de uitleg, maar zelf prefereren we de versimpelde uitleg. Bij de meest reguliere motoren gaan de cilinders op en neer, bij V-motoren (V6 , V8, V10,...) bewegen de cilinders onder een lichte hoek (want ze staan in een V-vorm) en bij boxermotoren liggen ze horizontaal. Dat betekend dat de cilinders links en rechts bewegen. Een beweging die lijkt op het slaan van een bokser, vanwaar ook de 'Boxer'-benaming komt. Nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan deze leuke video erover:

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws