Tesla Powerwall is thuisbatterij die je moet hebben

tesla-powerwall

Het Amerikaanse Tesla heeft officieel haar Powerwall en Powerpack voorgesteld. Dat zijn uit de kluiten gewassen batterijen waarmee huizen en bedrijven eigenlijk zo goed als onafhankelijk worden van een stroomleverancier. Staat een revolutie op til?

Elon Musk beperkt zich niet tot het bouwen van auto's en ruimteschepen (alsof dat al niet gek genoeg is). Nee, de man achter Tesla, PayPal en SpaceX wilt nu ook de energiewereld revolutioneren. Slim gezien, want zijn wagens zijn dan ook puur elektrisch.

Powerwall

Het resultaat gaat onder de noemer Tesla Energy en bestaat uit twee luiken. De eerste heet Powerwall en is voor thuisgebruik. Specifiek komt het neer op een batterij van 900 mm op 1.200 mm (en 180 mm diep) die je aan de muur kan hangen en afhankelijk van de prijs 7 kWh (3.000 dollar) of 10 kWh (3.500 dollar) kan leveren. Wat je er juist mee kan doen? Wel, via zonnepanelen kan je de batterij bijvoorbeeld overdag opladen zodat je 's avonds in huis niets hoeft te verbruiken. Als je weet dat volgens cijfers van het VREG het gemiddelde gezin 9,5 kWh per dag verbruikt, dan ben je met de duurste batterij eigenlijk niet meer afhankelijk van een stroomleverancier.

Lijkt dat toch iets te eng, dan kan je ook slim te werk gaan. Zo kan je de batterij 's nachts opladen aan het daltarief om overdag gebruik te maken van de goedkopere opgeslagen stroom. Zoals verwacht kan je heel het systeem bedienen op afstand via wifi. Dus je hoeft niet eens naar de batterij te lopen om ze aan of af te zetten.

Powerpack

Met het Powerpack ziet Musk het iets groter. Het systeem bestaat uit batterijen van 100 kWh die aan elkaar kunnen gekoppeld worden tot een totaal van 10 MWh. Koppel dat aan zonnepanelen of windmolens en je hebt eigenlijk een onuitputbare bron van groene stroom. Een proefproject met een select groepje klanten start deze zomer, waarmee deze technologie verre van toekomstmuziek is.

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
wiliam van dender 14:42
afbeelding van wiliam van dender

Geachte ,
Graag wat meer informatie over Telsa powerwall & powerpack .
Waar te verkrijgen,wat is de kostprijs,kan dat ook door ons verkocht worden,enz.
Groeten,
William
PONTAEP VOF

Johan Van Brandt 18:59
afbeelding van Johan Van Brandt

Welke bijkomende aanpassingen en aansluitingen zijn nodig om die batterij te kunnen inschakelen? Wordt die batterij automatisch als eerste aangesproken als inzet voor energievoorziening?

Adriaan 20:26
afbeelding van Adriaan

Die zal functioneren als een grote ups van de computerwereld, je hebt je elektriciteitskabel die je binnen in huis krijgt, dan zal je een zekering hebben, daarachter de batterij, waarop de zonnepanelen met omvormer aangesloten zijn, en pas daarna de algemene zekeringskast, die powerwall zal dan eerst kijken waar er stroom is, en hoeveel er gevraagd wordt, om dan naargelang van de mogelijkheden netstroom, zonnestroom of batterij stroom te leveren.
Nuja, dit is zeer eenvoudig uitgelegd, maar je zal, als het toch net zoals een ups werkt, nog eens het voordeel hebben dat korte stroompieken of dalen eruit gefilterd worden, en je bijna nooit zonder stroom zal komen te zitten.
Zelf voor mensen zonder zonnepanelen zou dit het overwegen waard kunnen zijn, want dan laad je de batterijen op 's nacht tegen nacht tarief, en gebruik je overdag de stroom van in de batterij. Ik zie hier zeer zeker een toekomst in, en absoluut een oplossing voor Belgie en andere landen waar er veel zonnepanelen geïnstalleerd worden. Want niets is moeilijker te regelen op netbeheer vlak dan een super fluctuerende vraag en aanbod van stroom.

Anthonissen hans 08:33
afbeelding van Anthonissen hans

Geachte,

kan ik ook meewerken aan dit proefproject?

Glenn 11:50
afbeelding van Glenn

Wel misleidend wat in jullie artikel staat: "het gemiddelde gezin 9,5 kWh per dag verbruikt ... niet meer afhankelijk van een stroomleverancier".
Dit is gewoon het jaarverbruik van een doorsnee gezin gedeeld door 365 dagen zonder rekening te houden met de verbruikspieken die je hebt in de wintermaanden. Combineer dat met lage(re) opbrengst van je zonnepanelen en je zult blij zijn dat je nog netstroom krijgt. Laat staan dat je nog een elektrische wagen wil opladen.
Het is wel een mooie oplossing voor zonnepaneel eigenaars die hun eigen stroom willen opslaan of om pieken/dalen te compenseren zoals hierboven vermeld. Vernieuwend? Bijlange niet, bestaat al veel langer. Met de huidige elektriciteits prijzen en zonder zonnepanelen lijkt het mij de investering niet waard (of je moet een heilige schrik van black-outs hebben). Ik veronderstel ook dat je binnen 10 jaar niet met die kast op het containerpark moet aankomen om die in een BEBAT doos te gooien :-)
Goede marketing van Tesla, dat wel.

Liliane 19:00
afbeelding van Liliane

Wil zeker wel mee doen voor een proef project met zonne panelen

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws