Opel ontkent stiekeme uitstootsoftwareupdate Zafira

opel-zafira

Opel heeft in een officieel statement de aantijgingen van de VRT ontkend. Uit een reportage bleek namelijk dat de Duitsers Zafira's die de garage binnen kwamen zou aanpassen om de uitstoot naar beneden te halen zonder medeweten van de klant. Een, op papier, gevalletje sjoemelsoftware dus.

Gisteren deed Het Journaal van de VRT het nodige stof opwaaien. Daarin verscheen namelijk een reportage waar maandenlang aan werd gewerkt en waarbij Opel onder de loep werd genomen. Het is te zeggen, twee Zafira's met de 1.6 diesel werden getest op de rollen en via een 'real life'-test om daarna naar de dealer te worden gebracht voor een kleinood om daarna terug te worden getest. Wat bleek? Overschreden voordien beide wagens de Europese uitstootnorm stevig, dan bleek nadien dat de uitstootwaarden serieus waren gezakt. Een aanpassing die ook zichtbaar was in het vermogen van de wagen.

Opel ontkent

Opel legt de feiten alvast naast zich neer en zegt dat het in 2015 geen enkele update heeft doorgevoerd om de uitstoot te verminderen. De update die werd toegepast in de reportage (Service update 15-P-044) werd voordien onderzocht en goedgekeurd door de Duitse goedkeuringsdienst KBA.

Het Duitse merk gaat verder door te stellen dat het testen van uitstoot een zeer complex gegeven is. De data die in de reportage werd gebruikt geeft niet genoeg informatie om een besluit te kunnen trekken. Daarnaast vraag Opel ook meer informatie over de geschiedenis van de voertuigen zelf. Tenslotte zegt Opel dat het onderzoek zelf toegeeft dat de gebruikte tests kunnen afwijken van de officiële gereguleerde tests.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Quin 11:51
afbeelding van Quin

Wat voor gevolgen gaat dat voor de auto-industrie geven als elk automerk eens te goed wordt onderzocht?

Adolf Van Oostende 22:42
afbeelding van Adolf Van Oostende

1 resultaat is zeker : als er hogere verbruiks- en emissie-cijfers in de folders zullen vermeldt moeten worden dan nu zal de consument daar uiteindelijk ook de rekening voor moeten betalen : meer Co² =meer BIV en meer rijtaks !

Nick 18:36
afbeelding van Nick

Niks "gevalletje sjoemelsoftware" let op wat je neerschrijft zou ik zeggen.
De wagens stootten teveel uit, en dit wordt rechtgezet door Opel, wat niet weg neemt dat ze inderdaad de mensen wel mogen verwittigen. Maar sjoemelsoftware, nee, dat is nog steeds een VW product aangezien zij software in de wagens hebben gestoken die een test kan detecteren, wat Opel niet heeft gedaan.

andre123 20:01
afbeelding van andre123

inderdaad nick het gaar hier over een totaal andere zaak,ook renault geeft toe dat hun wagens teveel uitstoten,zonder te sjoemelen.
wat nog maar eens bewijst dat de diesel dringend aan banden moet worden gelegd.
maar ja zolang de automobelisten in de waan zijn dat ze er iets aan kunnen verdienen

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws