SsangYong XLV, Renault Scénic en Hyundai Ionic zijn VAB Gezinswagen van het Jaar 2017

vab-2017-winners

De 30ste editie van de VAB gezinswagenverkiezing kent zijn winnaars. Met SsangYong die voor het tweede jaar op rij de prijs mee naar huis mag nemen. Al vallen ook Renault en Hyundai in de prijzen.

De VAB Gezinswagenverkiezing, het is een vaste waarde aan het worden in autoland. Niet gek als je weet dat er voor de 30ste keer gezinnen en vakjury (waaronder Autofans) deelnemen. Won dertig jaar terug nog de Volkswagen Jetta de prijs, dan worden er tegenwoordig 3 wagens in drie klassen in de bloemen gezet. De winnaars op een rij:

Categorie 1: Tot 19.000 euro

Nam vorig jaar de onbekende SsangYong Tivoli het kroontje mee naar huis, dan mag dit jaar grotere broer XLV dat kroontje gewoon overnemen. De looks, ruimte en prijs waren de doorslaggever, al was de overwinning nipt, want zilver hinkt achterop met amper 1 punt.

vab-ssangyong-xlv

• SsangYong XLV - 141 punten
• Renault Clio GrandTour - 140 punten
• Citroën C3 - 138 punten


Categorie 2: Tot 29.500 euro

Bij de grotere jongens hadden de Fransen meer succes, want strandde Renault nog op zilver hierboven, dan mag het met de Scénic ook uitpakken met gezinswagen van het jaar. Vooral het verfrissende design en rijgedrag kon gezinnen overtuigen.

vab-renault-scenic

• Renault Scénic - 139 punten
• Peugeot 3008 - 130 punten
• Skoda Octavia Combi (CNG) - 120 punten


Categorie 3: elektrisch

Zeven deelnemers namen deel aan de derde categorie van de verkiezing; de reeks van plug-inhybrides en elektrowagens. Daar valt nieuwkomer Hyundai meteen in de prijzen. Want de Ioniq Electric kaapt een serieuze voorsprong op nummer twee en drie.

vab-hyundai-ioniq

• Hyundai Ioniq - 180 punten
• Nissan Leaf - 142 punten
• Volkswagen Passat GTE - 141 punten

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 2 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Waxweazel 17:15
afbeelding van Waxweazel

Het is toch zo raar dat wanneer de effectieve kopers (de gezinnen dus) moeten meebeslissen over een echte "winnaar" dat deze bijna totaal anders is dan wat de zogenaamde "vakjury" beslist wat de beste auto is.

Bij de winnaars van de gezinnen zitten steevast auto's die volgens de vakjury worden afgedaan als: "anderen zijn veel beter".
Misschien ziet de vakjury het dus totaal verkeerd in hun testen ?

Vish 09:31
afbeelding van Vish

Vakjury hebben het probleem dat ze alle autos kunnen testen. De goeie, de slechte, de goedkope, de duurste. Alles. Dus als die moeten kiezen, hebben ze een schat aan ervaring dat erbij helpt.
Ook veel mensen met een leasewagen verliezen, naar mijn mening, vaak ook alle realiteit wanneer ze over de keuze van wagens praten. BMW-Audi is allemaal wel heel mooi, krachtig en sportief, maar voor de meeste gezinnen is dat gewoonweg niet te betalen. Je krijgt veel meer waar voor je geld bij bijvoorbeeld een Tivoli. Dat het ding dan erg lelijk is, dat neem je er dan maar bij.
Ik zocht vorig jaar naar een wagen met 7 zitplaatsen, ik was heel hard in de verleiding om voor een Rodius te kiezen, omwille van comfort, prijs en pure ruimte. Heb er enkel van afgezien omdat de BIV en gebruikskosten enorm hoog liggen, maar ik houd het voor de toekomst zeker in gedachten. (ik rij nu met een duffe Renault Trafic, veel goedkoper 2de hands te vinden en lagere gebruikskosten, ja zelfs lager verbruik)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws