Proterra Catalyst E2 bolt +1.700 km op elektrokracht

protttera-e2-bus-2017_01

Het voordeel van een bus is dat ze niet alleen in staat is om veel volk in één trok te transporteren, er is ook plaats voor een kolos van een batterij. 660 kWh in het geval van deze Amerikaanse Proterra Catalyst E2, waardoor de bus meteen een wereldrecord op haar naam mag zetten. Jawel, die van langste rit door een elektrisch voertuig op één lading.

Het was begin september dat de jongens van Proterra het wereldrecord wisten binnen te halen op een zogenaamde proving ground in de staat Indiana (VS). Daar reed de bus maar liefst 1.772 kilometer ver op een énkele lading. In perfecte omstandigheden uiteraard, zonder stopmanoeuvres of stevige acceleraties. Toch bewijst het Amerikaanse bedrijf dat haar Catalyst E2 wel eens succes kan hebben in de reële wereld. Want verlies je zelfs de helft van de range in verre van optimale omstandigheden, dan spreek je nog steeds van een bus die +800 kilometer ver kan.

Allemaal te danken aan de jongens van LG Chem, die de monsterlijke batterij van 660 kWh leveren. Proterra gaat er alvast prat op dat die batterij voor bussen in stadsverkeer voor een realistisch bereik van zo'n 560 kilometer moet zorgen. Waardoor het dus kan, elektrische bussen in de stad. Alleen moet het Amerikaanse bedrijf nu aan het werk gaan om de bus te promoten. De aankoopprijs ligt alvast twee keer zo hoog als die van een dieselbus. Al zou de totale eigenaarskost zo'n 30 tot 40 procent lager liggen door stukken lagere onderhoudskosten en de lagere prijs van elektriciteit ten opzichte van diesel. Alleen... zullen steden serieus moeten investeren in oplaadmogelijkheden, want 660 kWh, dat laad je niet zo maar op een kwartiertje op aan de stekker thuis.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws