Nieuwe benzinemotoren voor Renault

renault-scenic-grand-scenic

De Fransen introduceren een nieuwe generatie turbobenzines op de Scénic en Grand Scénic.

Renault lanceert vandaag zijn nieuwe generatie turbobenzinemotoren met directe inspuiting. De motoren werden in samenwerking met Nissan, Mitsubishi en Daimler ontwikkeld en zullen gestaag hun weg vinden naar de rest van het gamma. De primeur is weggelegd voor Scénic en Grand Scénic. Volgens Renault beloven de nieuwe motoren, allemaal 1.3-liter viercilinders maar met verschillende vermogens, een merkelijke verbetering op het vlak van prestaties, koppel en uitstoot, terwijl de meer dan 40.000 uren op de testbank voor de nodige betrouwbaarheid moeten zorgen.

renault_unveils_a_new_generation_petrol_engine

Eerste nieuwkomer is de Energy TCe 140 die de Energy TCe 130 vervangt. Die krijgt er 10 pk bij maar wint vooral 35 Nm koppel tussen 1.500 tpm en 3.500 tpm. De gemiddelde CO2-uitstoot blijft beperkt tot 122 g/km (125 g/km voor Grand Scénic). Tweede nieuwigheid is de Energy TCe 160 met 160 pk en 260 Nm koppel tussen 1.750 tpm en 3.700 tpm (270 Nm in combinatie met de EDC automaat met dubbele koppeling).

renault_unveils_a_new_generation_petrol_engine

Tot slot is er nog de Energy TCe 115 met 115 pk en 220 Nm koppel bij 1.500 tpm. De CO2-uitstoot blijft beperkt tot 122 g/km (125 g/km voor Grand Scénic). Een verbetering van respectievelijk 7 g/km en 11 g/km. Renault wijt de verbeteringen onder andere aan een verbeterde cilindercoating en het gebruik van dubbele variabele kleppentiming (DVTC).

Auteur: Auteur: Pieter Ameye
Reacties: 4 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
John 20:49
afbeelding van John

Zijn dit drie- of viercilinder motoren?

Pieter Ameye 07:36
afbeelding van Pieter Ameye

Viercilinders. Ik heb het even verduidelijkt.

Waxweazel 09:19
afbeelding van Waxweazel

Er wordt hier enkel van een "turbo" gesproken, maar ik veronderstel dat de 160pk variant toch wel een dubbele turbo zal hebben om zo een hoog aantal pk en Nm's te halen ? Zeker bij die lage toerentallen.

Ook wel raar dat ze juist nog maar een 1.6 TCe met 150pk (220Nm) hebben geïntroduceerd in de Talisman, maar nu komen ze met een totaal nieuwe motor die nog meer pk en koppel heeft.

Pieter Ameye 10:01
afbeelding van Pieter Ameye

Aangezien Renault geen verduidelijking geeft veronderstel ik dat het om een enkele twinscroll turbo gaat. Al was het maar vanwege kost en complexiteit. Ik vraag het voor alle duidelijkheid nog even na.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws