GM snijdt fors in eigen vlees: 7 fabrieken dicht, duizenden banen op de tocht

gm herstructurering

Tien jaar na de redding van haar faillissement heeft General Motors geen orde op zaken gekregen, waardoor het genoodzaakt is uit te pakken met een forse herstructurering. Een rits aan fabrieken zullen gesloten worden en maar liefst 15 procent van de arbeiders in Amerika zullen hun job verliezen.

Het is één van de grootste constructeurs te wereld, GM, maar het bedrijf met Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC en Holden in de portefeuille kampt met een serieus geldprobleem. Dat dreef het concern in 2008 al tot het faillissement maar het werd toen door de hulp van staatssteun gered. Misschien wel tevergeefs, want tien jaar na datum moet GM terug uitpakken met een zware herstructurering in een poging om de trein terug op de rails te krijgen.

15% van de werknemers op straat

In die herstructurering zit de keuze van GM om 8 fabrieken te sluiten. Eentje in Zuid-Korea, eentje in Canada, vier in de VS en twee fabrieken op een locatie die niet werd gespecificeerd. Enkel in Amerika zullen hierdoor zo'n 8.000 banen sneuvelen, zowat 15 procent van het totale personeelsbestand van GM Amerika.

gm herstructurering

Ook het management blijft niet buiten schot want daar wil GM het aantal hooggeplaatsten terugdringen met 25 procent, om het schip op die manier terug wat virieler te krijgen en daarmee sneller op de bal te kunnen spelen (lees: geen hondertig vergaderingen meer met een aula vol executives die allemaal aan een andere kant van het zeil trekken).

SUV's de redding?

Alvast geen donderslag bij heldere hemel, deze beslissing, want GM slaagt er maar niet positieve cijfers te schrijven. Zelfs niet na meermaals vet van zich af te snijden. Zo liet GM eerder al Hummer, Pontiac en Saturn los, laatst trok het haar handen nog terug van het verlieslatende Opel. Een bedrijf dat trouwens onder de vleugels van PSA (Peugeot Citroën) binnen de kortste keren terug rendabel was.

gm herstructurering

De oplossing voor GM lijkt bij SUV's en Crossovers te liggen. Want de fabrieken die het gaat sluiten bouwen vooral sedans en weinig succesvolle auto's van de nog overblijvende Amerikaanse merken Chevrolet, GMC, Buick en Cadillac. Of Opel hierdoor net op tijd de dans is ontsprongen?

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws