Vergeet sneeuw, nat bladerwegdek is minstens even glad!

bladerwegdek gevaar ford

Op de ultrageheime testsite van Ford Lommel in België (Oude Diestersebaan 135) zijn ingenieurs van het merk aan het testen gegaan met wegen vol boombladeren. Wat blijkt? Een wegdek vol natte bladeren kan gladder zijn dan een besneeuwde weg. Opgelet dus op de baantjes in bosrijke gebieden.

In simpele test met interessante conclusies, zo hebben we ze graag. Een ingenieur van het merk kwam hoogstwaarschijnlijk op een dag aan op de testsite en kwam met het idee om enkele baantjes vol (natte) bladeren te gooien om daarna met speciale apparatuur te vergelijken hoe glad de weg erdoor wordt. Die vergelijking werd trouwens gedaan met data van besneeuwde wegen in Noord Europa, een plaats waar het al eens fors durft door sneeuwen.

Het resultaat is ontsluierend; in sommige gevallen is een bladerwegdek zowaar gladder dan sneeuw. Bij Ford roepen ze dan ook op tot waakzaamheid. Want we weten allemaal dat we moeten opletten op besneeuwde wegen maar anticiperen vaak niet op de gladheid bij een nat bladerwegdek.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 5 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Jelledr 18:02
afbeelding van Jelledr

Man toch . . Weten ze dit nu pas? Wij gingen vroeger op geasfalteerde parkings onder de bomen gaan spelen met een gewone achterwiel aangedreven sierra. Fijne momenten! Ja ongelukken kunnen altijd gebeuren, zelfs met geoefende rijders, maar wie ni kan rijden.. blijf thuis! Niets leuker dan achterwiel aandrijving op gladde wegen. Zelfs met een vito valt er pret te beleven!

andre123 18:58
afbeelding van andre123

spelen,je zegt het zelf.....
vind jij nu echt dat de openbare weg een speeltuin is?ik hoop voor u dat er nooit ongelukken geburen met uw kinderen in de speeltuin.
doe dat op plaatsen die ervoor bestemd zijn.

Jelledr 19:06
afbeelding van Jelledr

André, dat was nooit op de openbare weg. Alleen parkings afgelegen van de openbare weg. Sowieso is de openbare weg niet de plaats om zulke dingen te doen. Tegenwoordig moet je om wat rijvaardigheid op te doen, ettelijke euro’s betalen maar dan tenminste wel met een instructeur.

andre123 19:58
afbeelding van andre123

ok mea culpa,waarschijnlijk iets te snel gereageerd.
helaas hoor en zie je die fratsen nog te vaak,en zijn ze er nog fier op ook.
bedankt om ff te corrigeren

Jelledr 21:58
afbeelding van Jelledr

No problem.. om iets duidelijk te maken. Parking was privé.

Idd er zijn er die zulke taferelen doen zonder het te beseffen dat ze andere bestuurders in gevaar brengen. Daar ben ik dan ook resoluut tegen. Maar om eerlijk te zijn op de plaats waar wij dit deden waren er enkel bomen en betonblokken. Geen enkel gevaar voor andere weg gebruikers. Ik ben zelfs voor verplichte rijvaardigheidstraining want sommige bestuurders kunnen zelfs niet deftig rechtdoor rijden. Er zijn er die angst hebben om te rijden maar die door hun werk verplicht zijn om gebruik te maken van de wagen. Die mensen moeten iets doen met die angst en er tegenaan gaan om zo meer vertrouwen te krijgen in zichzelf en het voorwerp dat ze besturen.

Niemand is perfect, ik ook niet. Maar het zou fijn zijn mochten we anderen wat meer de kans gunnen om te leren. Rijden doe je niet op 1.2.3.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws