Toyota Raize is crossoverbroertje van Yaris (2019)

Toyota Raize 2019 Europa

Toyota heeft in thuisland Japan het volledige doek gehaald van de Raize, een compacte crossover die je kan zien als ruiger alternatief voor de Yaris. Niet enkel ruig qua looks, deze Raize, want je kan 'm ook met vierwielaandrijving krijgen.

Op de plaatjes lijkt het een grote knaap maar laat de stoere looks je niet misleiden. met een lengte van net geen 4 meter is hij een serieuze trok korter dan pakweg een Renault Captur. De Raize is dan ook een Yaris moest die in het bos leven.

D.N.G.A

Maak echter niet de fout om te denken dat dit gewoonweg een Yaris is met een ander karkas en een wat hogere rijhoogte. Want waar de eveneens nieuwe generatie Yaris op het TNGA-platform staat, gebruikt deze Raize het DGNA-platform. Dat Daihatsu New Global Architecture werd samen met Daihatsu ontwikkeld om zo in de toekomst meer componenten onderling te kunnen delen.

Toyota Raize 2019 Europa

Wat dit in de praktijk wil zeggen? Voorwiel- of vierwielaandrijving en een 1-liter driecilinder turbobenzine van Daihatsu voorin. Een blok dat goed is voor zo'n 100 pk en 140 Nm koppel. De aandrijving, die gebeurt via een CVT-automaat met split gear-technologie. Een systeem waarbij de continu variabele transmissie ook versnellingen aan boord heeft.

Ook voor Europa?

Visueel spreekt de Raize alvast voor zich. Dit is een RAV4 die te warm werd gewassen. Een hoekige inzending in het overvolle segment van de compacte crossovers. Binnenin krijgen Japanse klanten een digitaal instrumentenbord, een 9-duims infotainmentsysteem en de nodige veiligheidsnufjes zoals adaptieve cruisecontrol, parkeerassistent en een noodrem.

Toyota Raize 2019 Europa

Op dit moment is het nog niet duidelijk of Toyota deze Raize naar Europa zal halen. De afwezigheid van een hybride-aandrijflijn kan wel eens een breekpunt zijn.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 2 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
A.J.M. van Dijk 18:49
afbeelding van A.J.M. van Dijk

Van mij mag die auto snel naar Nederland komen. Ik sta te popelen om 'm aan te schaffen. Een prachtige auto en met een cvt zal ie ook heerlijk rijden.

AVR 08:12
afbeelding van AVR

Precies de hoekige versie van een Hyundai Kona...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws