5 tips om je auto tip top te houden tijdens de lockdown

Auto onderhouden lockdown Corona tips

De Belg laat zijn auto massaal thuis staan door de Lockdown. Op korte termijn goed voor de portemonnee, op lange termijn niet zo gezond voor de auto. Want net zoals wij beweging nodig hebben, heeft de wagen dat ook nodig. Welke stappen je best onderneemt?

Geen vrees! Je hoeft niet meteen naar je auto te lopen om je te excuseren. De voorbij weken is er waarschijnlijk nog geen blijvende schade opgelopen. Met het verlengen van de lockdownperiode kan het de komende weken wél zwaar worden voor stilstaande auto's. Al kan je met simpele stappen er voor zorgen dat je wagen in tip top conditie blijft, tot hij terug intensiever zal gebruikt worden.

Het probleem van stilstand

Auto onderhouden lockdown Corona tips

Voor we tips geven, laten we het eerst eens even hebben over potentiële problemen die je krijgt door je wagen te lang stil te laten staan. Een lege accu is het meest logische gevolg, want zelfs bij stilstand wordt de accu aangesproken door kleine verbruikers. Denk alarm, boordcomputer, klokjes, etc... Toch is lange stilstand ook niet goed voor je lak, banden en remmen. Tijd voor de tips!

Tip 1. Was je auto

Auto onderhouden lockdown Corona tips

Het klinkt misschien banaal maar het is een goed idee om je auto eens grondig te wassen - Je zit tenslotte toch thuis. Op die manier doe je de lak van je wagen een grote dienst. Want hangt er momenteel nog wat hars van bomen of vogelpoep op je auto en laat je die de komende weken gewoonweg sudderen in de zon (of evengoed in de garage)? Dan blijf je achter met vlekken in de lak die je (bijna) nooit meer weg zal krijgen.

Tip 2. Check je bandenspanning

Auto onderhouden lockdown Corona tips

Eigenlijk zou je maandelijks je bandenspanning moeten nakijken. We geven echter grif toe dat ook wij daar niet altijd aan denken. Het probleem? Bij lange stilstand kan de zijde van de band die contact maakt met de grond letterlijk plat worden. Waardoor je een zogenaamde "flat spot" krijgt, ook wel gekend als vierkante banden. Hoe je dat op kan lossen? Simpel! Zorg dat je banden op de juiste bandendruk staan en verplaats de auto tweewekelijks zo'n 10 centimeter voorwaarts of achterwaarts

Tip 3. In versnelling

Auto onderhouden lockdown Corona tips

Handig toch, zo'n handrem die er voor zorgt dat je auto niet wegrolt? Inderdaad. Alleen is dat geen al te beste vriend voor wagens die lange tijd stil staan. Na een maand stilstand zou het kunnen dat de remschoen van de handrem (het stuk dat contact maakt met je remschijf) vast gaat beginnen kleven. Worst case scenario? Een handrem die niet los meer wil komen of een overgetrokken handremkabel. Ben je dus echt van plan maandenlang je auto niet te gebruiken? Zet 'm dan in eerste versnelling (manueel) of in Park (automaat), zonder handrem.

Tip 4. Halfvolle tank

Auto onderhouden lockdown Corona tips

De brandstofprijzen staan op hun laagste niveau sinds jaren. Waardoor je geen excuus hebt om je wagen even halfvol te gaan tanken. Vooral voor oudere auto's is dit belangrijk, voor moderne wagens niet zozeer. Al dek je jezelf in voor andere problemen. Want op die manier kan je in een knip ergens naartoe rijden zonder eerst nog te moeten tanken. Het ziekenhuis bijvoorbeeld...

Tip 5. Rij!

Auto onderhouden lockdown Corona tips

De belangrijkste en meest controversiële tip houden we voor het laatst; Rijden! Want hoewel we in ons kot moeten blijven is het toch aangeraden om wekelijks minstens een kwartier met je auto('s) te rijden. Op die manier verhelp je de grootse problemen en zorg je dat de accu even op kan laden. Heb je meer dan één auto thuis staan, denk dan ook eens aan de andere wagens als je inkopen gaat doen, zelfs een oldtimer! Wettelijk mag je momenteel met een oldtimer de baan op, als dat voor noodzakelijke verplaatsingen is.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws