Gordon Murray brengt exclusief eerbetoon aan Niki Lauda (2021)

Gordon Murray Automotive T.50s 2021

De eigenzinnige Brit Gordon Murray trok vorig jaar de aandacht met de GMA T.50, maar doet er nu een schepje bovenop. De T.50s Niki Lauda is een tot 25 exemplaren beperkt eerbetoon dat de al extremere T.50 nog extremer maakt.

Alsof de GMA T.50 nog geen auto van extremen was, vond de Brit dat er nog een schepje bovenop kon. Tegelijk met die T.50 ontwikkelde Gordon Murray Automotive namelijk de T.50s Niki Lauda, een zo mogelijk nog radicalere circuitversie van de nieuwe hypercar van de McLaren F1-designer.

Murray vijlde op alle mogelijke vlakken nog wat kilo’s van het gewicht, waardoor deze Niki Lauda 852 kilogram op de weegschaal zet in plaats van 986 kilogram. De hoogtoerige atmosferische V12 centraal achterin kreeg meer vermogen: geen 663 pk meer, maar 735 pk. De manuele zesbak werd vervangen door een exemplaar met peddels achter het stuur, met eveneens zes verzetten.

Gordon Murray Automotive T.50s 2021

De grootste visuele wijzigingen zitten in de aerodynamica. Over de achterkant van de auto loopt een centrale vin met ‘Niki Lauda’-opschrift, terwijl de achtervleugel en de diffusor werden aangepast. Ook vooraan werd de luchtgeleiding onder de loep genomen. Geen enkel koetswerkpaneel van deze circuit-T.50 is trouwens identiek aan dat van de straatversie.

Gordon Murray Automotive T.50s 2021

De ophanging van deze GMA T.50s Niki Lauda gebruikt dezelfde basis als die van de ‘gewone’ T.50, maar kreeg een specifieke afstelling en een lagere rijhoogte. Ook de stuurafstelling werd herzien, terwijl de Brembo-stoppers met remschijven uit koolstofvezel rechtstreeks werden overgeheveld van de T.50.

Gordon Murray Automotive T.50s 2021

Gordon Murray bouwt maar 25 exemplaren van deze T.50s Niki Lauda, die elk volledig op maat van de klant worden afgewerkt. Ze krijgen elk nog eens de specifieke benaming van een van de GP-overwinningen van de betreurde Oostenrijkse ex-F1-piloot.

Auteur: Auteur: Wim Bervoets
Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws