Michelin gaat miljoenen plastic flessen recycleren tot banden

Michelin PET fles band

Bandengigant Michelin heeft met haar Empreinte project te kennen gegeven dat het tegen 2030 wil dat 40% van de grondstoffen die het gebruikt voor productie recycleerbaar zijn óf bestaan uit gerecycleerd materiaal. Met het Franse chemiebedrijf Carbios heeft Michelin nu een manier gevonden om banden te maken van... plastic flessen.

Sinds de jaren 70 is ons leven een stuk makkelijker geworden met de uitvinding van de petfles. Echter, met grote vernieuwing komt ook grote verantwoordelijkheid. En de petfles wordt er steeds vaker van beticht een groot deel van de jaarlijkse afvalberg te veroorzaken. Want het extreem duurzame materiaal is net door zijn duurzaamheid niet makkelijk af te breken of te recycleren. Toch komt daar stilaan verandering in. Iets dat ook Michelin niet ontgaan is.

EMPREINTE

De Franse bandenfabrikant heeft dit jaar namelijk haar Empreinte project uit de doeken gedaan. Daarmee wil het haar ecologische voetafdruk de komende jaren fors verlagen. De eerste grote stap moet genomen zijn tegen 2030, door grondstoffen te gebruiken die voor 40% recycleerbaar zijn of bestaan uit gerecycleerd materiaal. Tegen 2050 moet elke autoband van Michelin voor 100% recycleerbaar zijn. Om dat doel te behalen wordt er onnoemelijk veel geld in R&D gestopt. Via een samenwerking met het Franse chemiebedrijf Carbios lijkt een eerste grote stap gezet te zijn. Van PET naar Pilot Sport!

Carbios is namelijk al langer bezig met het extraheren van een sterk polyester uit petflessen dat voor andere doeleinden kan gebruikt worden. We gaan je niet vervelen met het uitermate technische proces (dat via een enzym PET kan de-polymeriseren tot een mengsel van monomeren), wel willen we het hebben over het resultaat. Want in theorie kunnen hierdoor miljoenen petflessen hergebruikt worden om te dienen als een polyester dat gebruikt wordt om banden te verstevigen. Meer nog, volgens Michelin is het polyester uit petflessen even sterk als het polyester dat ze nu nog gebruiken als restproduct van de olie-industrie.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 2 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Adriaan 10:10
afbeelding van Adriaan

De cynicus in mezelf leest dit eerder als: "Michelin gaat miljoenen plastic flessen herleiden tot fijn stof" maar bon, dat zal wel aan mij liggen :D

JRE 11:18
afbeelding van JRE

Was er maar een techniek om vloeistoffen te steken in flessen uit glas of zelfs in een soort metalen omhulsel dat volledig gerecycleerd kan worden.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws