Officieel: Skoda Enyaq 80x pronkt met vierwielaandrijving (2021)

Skoda enyaq 80x info belgie

Al van bij de onthulling vorig jaar sprak Skoda van een vierwielaangedreven variant van de elektrische Enyaq. Die Enyaq iV 80x is nu klaar om gecommercialiseerd te worden.

Ga je momenteel naar de Enyaq-configurator kijken van Skoda, dan kan je kiezen uit een 60- en 80-variant met een accu van respectievelijk 58 kWh dan wel 77 kWh. Echter, bij de lancering van de wagen vorig jaar was er ook nog sprake van een 50-basisversie, een 80x met vierwielaandrijving én een Enyaq RS. De Tsjechen zijn nu klaar om de Enyaq iV 80x in productie te nemen. Wat je krijgt in ruil voor die letter- en cijfersoep? Kijk even mee naar de specificaties!

+500 km range

De 80x mag je gerust zien als het vierwielaangedreven broertje van de reguliere achterwielaangedreven 80. Zo krijgt ook de 80x een accu met een nettocapaciteit van 77 kWh (82 kWh bruto). De grote nieuwigheid zit 'm in de opstelling van elektromotoren. Want de 204 pk (310 Nm) sterke elektromotor op de achteras krijgt hulp van een 107 pk (162 Nm) straffe asynchrone elektromotor op de vooras. Zo'n asynchrone motor is sterk in het kortstondig leveren van zijn vermogen met weinig weerstandsverlies. Of anders gezegd: de Enyaq iV 80x is in essentie achterwielaangedreven maar kan wanneer nodig de voorste beentjes laten bijspringen.

Skoda enyaq 80x info belgie

Het resultaat is alvast een systeemvermogen van 265 pk en 425 Nm koppel. Daardoor kan de Enyaq iV 80X in 6.9 seconden de honderd kilometer per uur aantikken. Door het compleet kunnen ontkoppelen van de voorste aandrijflijn verliest de 80x ook weinig van zijn reikwijdte. Skoda spreekt van een WLTP-range van +500 kilometer. Ter info, de reguliere 80 met enkel een elektromotor op de achteras haalt in de WLTP-cyclus een range van 536 km. Vanaf volgende week valt de Enyaq iV 80x te bestellen. Leveringen zijn gepland voor het eerste kwartaal van 2022.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws