
Skoda heeft voor de Indiase markt het doek getrokken van de Slavia. Die nieuwe compacte Tsjech mag je zien als het sedanbroertje van de bij ons verkochte Fabia. Al rolt hij op eigen fundamenten én werd hij vernoemd naar de eerste fiets die Skoda ooit bouwde. Juist ja.
Na het vertrek van de Rapid in 2019 uit Europa, verkoopt Skoda geen compacte sedan meer in onze contreien. Op de internationale markt liggen de kaarten echter net wat anders geschud. Want de Fabia hatchback krijgt er in India een sedanbroertje bij. Die gaat niet meer door het leven als Rapid maar luistert wel naar de naam Slavia. Een eerbetoon aan de eerste fiets die Skoda's oprichters Václav Laurin en Václav Klement ooit bouwden. Ach, marketing.
Fabia met (grotere) koffer
De nieuwe Slavia is met zijn 4.5 meter lengte en genereuze wielbasis van 2.6 meter een aangename verschijning. Als een soort van no-nonsense alternatief voor de bij ons gekende i30 Fastback. Kwatongen zien er zelfs een mooier design in dan bij de Octavia. Hoe dan ook, Indiase klanten zullen binnenin kunnen genieten van alle moderne technologieën die Skoda aan te bieden heeft. Van een (optionele) digitale instrumentencluster tot een stevige knoert van een infotainmentscherm. Enfin, grote schermen dus. Zoals de mode van 2021 dicteert.

Onderhuids rolt deze Slavia op een lokaal platform. Dat MQB-A0-IN-fundament (wat een naam) zorgt er voor dat de wagen vooral gebouwd kan worden met de hulp van lokale toeleveranciers. Zo wordt 95% van deze Slavia gefabriceerd in India. Niet slecht.
150 paarden
Kijken we naar motoren, dan mogen een 1-liter driecilinder turbobenzine en een 1.5-liter viercilinder turbobenzine hun kracht naar de voorwielen sturen. Die eerste is respectievelijk 115 pk sterk, de tweede maar liefst 150 pk sterk. Een Europese lancering zit er trouwens niet in. Waardoor deze Slavia aan onze neus voorbij gaat. Zonde, want met zijn koffer van 521 liter is deze sedan, naar Skoda-iaanse gewoonte, een klein ruimtewonder.

Recente reacties
Vijf competente plug-inhybrides voor minder dan 40.000 euro
Wew, die meerprijzen... Kan je toch wel heeeel wat aantal keren voor gaan tanken, eer je er...
Door FLP 16 uur geleden
Vijf competente plug-inhybrides voor minder dan 40.000 euro
Ik maak graag vergelijkingen. Hieronder de basis prijs van het model t.o.v. de hybride variant die...
Door John 1 dag geleden
Rijtest: Mazda CX-5 facelift (2022)
Tja, rij nu negen jaar cx5. Nooit problemen. Heb pas geleden de nieuwe Tucson en Sportage getest....
Door Harry zijlstra 1 dag geleden
Rijtest: Lexus IS 300h (2017)
Beste Michel, ik heb 1 van de eerste exemplaren, juli 2013. Rijd na 274.000 km nog steeds als nieuw...
Door Paul van Ham 2 dagen geleden