Officieel: Audi RS4 en RS5 voortaan scherper als Competition en Competition Plus (2022)

Audi RS4 RS5 Competition Plus 2022

Audi scherpt haar RS 4 Avant en RS 5 aan met nieuwe competition packs. Die leveren betere dynamische kwaliteiten, snellere schakeltijden, een lager gewicht én een betere sound. Het vermogen van de 2.9-liter V6 voorin blijft ongewijzigd. Al kom je natuurlijk niets tekort met 450 pk.

Bij BMW worden tegenwoordig zowat alle M-producten besteld met het Competition Pack. Dat is ook Audi zonder twijfel niet ontgaan. Om beter in te spelen op de noden van de sportieve klanten lanceert het merk met de vier ringen daarom nu twee nieuwe packs voor RS 4 en RS 5: Competition en Competition Plus. Die nemen vooral de handeling van de modellen onder de loep maar beloven ook een betere sound.

Minder isolatie = meer sound

Laat ons starten met de basis. Want zowel de RS 4 Avant als de RS 5 Coupe en Sportback rijden naar voren met een 450 pk sterke 2.9-liter biturbo V6. Die 600 Nm sterke krachtbron blijft ongewijzigd als je opteert voor het Competition (Plus) pakket. Audi Sport kijkt dan echter nog eens kritisch naar de componenten rondom dat motorblok. Te beginnen met het uitlaatsysteem. Dat systeem belooft niet enkel een vollere klank, dankzij het weghalen van 8 kg aan isolatiemateriaal tussen motorruimte en het interieur komt het geluid ook nog een stukje beter binnen. Sound engineering zonder beroep te moeten doen op valse geluiden. We kunnen het enkel maar toejuichen.

Audi RS4 RS5 Competition Plus 2022

In het Competition Plus-pakket kan je dan weer een schroefset tegenkomen die de sportievelingen met 10 mm verlaagt. Is dat nog niet genoeg? Dan kan je zelf de set manueel nog eens verlagen met 10 mm. Samen met in drie richting verstelbare dempers en stijvere stabilisatoren zouden RS 4 en RS 5 een stukje scherper moeten sturen. Ben je eenmaal de bocht uit, dan kan je met beide Competition-packs richting de 290 km/u suizen.

Net wat sneller

Kijken we nog wat verder, dan zien we dat Audi haar sperdifferentieel achteraan opnieuw heeft gekalibreerd zodat er standaard meer vermogen naar de achterwielen gaat. Daarnaast krijgt ook de automaat nieuwe software die moet zorgen voor kortere schakeltijden. Resultaat? RS 4 en RS 5 Competition (Plus) vliegen naar de honderd in respectievelijk 3.9 en 3.8 seconden. Net een peulenschil sneller dan de "gewone" RS'en. Tenslotte voorziet Audi ook nog nieuw rubber voor deze Competitions. Zo krijg je Pirelli P Zero Corsa's die samen met een nieuw afgestelde ABS-software en het keramische remsysteem de remweg met twee meter verkorten bij een remmanoeuvre vanaf 100 km/u.

Audi RS4 RS5 Competition Plus 2022

Visueel voorziet Audi een overdaad aan kleine details om duidelijk te maken dat het over Competition-varianten gaat (al kan je het gros ook krijgen op je reguliere RS). Denk dan aan zwarte accenten, specifieke 20-duimsvelgen, rode gordels en pianolak op de randen van de sportzetels. De Audi RS 4 Avant is bestelbaar vanaf 90.480 euro, de Audi RS 5 Coupé en RS 5 Sportback beginnen elk bij 93.790 euro. Het competition pack kost 8.550 euro en het competition plus pack 12.600 euro. Het Plus pack voegt vooral de aangepaste dempers, opgewaardeerde sper en aangepaste stuurratio toe.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws