1 op de 10 nieuwe auto's in West-Europa is 100% elektrisch

EV aandeel europa

Dat de gangbaarheid van de elektrische auto nog een lange weg heeft gaan staat buiten kijf. Toch kunnen zelfs de grootste sceptici de opmars van de EV niet ontkennen. In het eerste halfjaar van 2022 was 9.9% van de nieuwe ingeschreven voertuigen in de EU een elektrisch auto. 1 op de 10 dus.

Decennialang was het simpel. Want kocht je een auto, dan had je de keuze tussen een diesel of benzine. Was je avontuurlijk, dan bestond er ook nog zoiets als LPG. Tegenwoordig is het aanbod gigantisch uitgebreid geworden: benzine, diesel, milde hybride, hybride, plug-inhybride, LPG, CNG, waterstof en elektrisch. Die versnippering - deels veroorzaakt door nieuwe lokale en Europese regelgeving - zorgt voor een verschuiving qua inschrijvingen. En de grootste (procentuele) winnaar lijkt dit jaar alvast de elektrische auto te gaan worden.

Hoe zit het in België?

De European Automobile Manufacturers' Association (ACEA) nam de inschrijvingscijfers van West-Europa onder de loep voor het eerste halfjaar van 2022 en kwam met interessante details naar boven. Zo verliezen diesel en benzine weer enkele procentpunten terrein tegenover 2021. Grote winnaars zijn uiteraard auto's met een vorm van elektrificatie aan boord. Denk hybrides, plug-inhybrides en volledig elektrische auto's. Vooral die laatste categorie laat een sterke groei optekenen tegenover het eerste halfjaar van 2021. Moest de elektrische auto in de eerste helft van 2021 nog genoegen nemen met een marktaandeel van 8.3%, dan is dat in H1 2022 gestegen naar 9.9%, goed voor net geen 233.500 auto's. Klinkt als een summier verschil maar daardoor kunnen we wel officieel zeggen dat 1 op de 10 nieuwe ingeschreven auto's in West-Europa een volstrekt elektrische auto is. Nogmaals... 1 op de 10.

EV aandeel europa

Of dat cijfer een vertekend beeld geeft door specifieke landen die procentueel extreem veel EV's inschrijven? Uiteraard. Al lijkt België niet zo ver achterop te hinken. In de eerste helft van 2022 waren bij ons 8.8% van de ingeschreven auto's volledig elektrisch. De top 3 in ons Belgenland qua elektrische inschrijvingen bestaat momenteel uit Audi Q4, Tesla Model Y en BMW iX3.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws