Mercedes-AMG GT3 Edition 55 viert verjaardag helemaal alleen op het circuit (2022)

Mercedes-AMG GT3 Edition 55 2022

Mercedes heeft alweer een special edition de wereld in gestuurd ter ere van de 55ste verjaardag van zijn AMG-afdeling, al mag dit exemplaar zich wel niet overal ter wereld vertonen. Deze GT3 Edition 55 is namelijk niet straatlegaal, en is zelfs zo extreem dat hij niet aan officiële races mag meedoen. Dat klinkt als een eenzaam verjaardagsfeestje…

Voor liefhebbers van sportieve auto’s is 2022 waarschijnlijk bovenal het jaar van BMW M. Die eren hun 50-jarige bestaan met de ene na de andere onthulling, maar ze zijn niet de enigen die een verjaardag te vieren hebben. De AMG-afdeling van Mercedes-Benz blaast dit jaar namelijk 55 kaarsjes uit, en ook dat zullen we geweten hebben. Zo toonden ze ons al ‘Edition 55’-versies van hun A en CLA AMG’s, passeerde er een speciaal aangeklede G 63 de revue en maakten we ook al kennis met een nieuwe AMG GT die enkel op het circuit mag. Dat klinkt verrassend gelijkaardig aan deze nieuwe GT3 Edition 55, op één detail na: deze is nog extremer.

Meer power en exclusiviteit

In tegenstelling tot de Track Series die we eerder leerden kennen, bouwt deze nieuwkomer namelijk verder op de GT3-versie. Die specifiek voor de racerij ontwikkelde AMG GT maakt niet langer gebruik van de gekende 4.0-liter biturbo-V8, maar ruilt die in voor een 6.3 liter groot exemplaar zonder turbo’s. De ‘Edition 55’ haalt daar ook nog eens 100 pk meer uit dan andere GT3’s, waardoor het vermogen eindigt op 650 pk. Een 0-naar-100-tijd leren we niet, maar wetende dat de ‘gewone’ Mercedes-AMG GT3’s dat sprintje al in precies 3 seconden afwerken, zal deze raket daar nog onder duiken.

Mercedes-AMG GT3 Edition 55 2022

Er zit echter wel een addertje onder het gras, want stiekem is de ‘GT3’-naam niet meer van toepassing op deze ‘Edition 55’. Die naam slaat namelijk op een raceklasse volgens de FIA-regels, en aan die regels beantwoordt deze versie niet meer. Dat dankt hij aan zijn extra vermogen, dat deels verkregen werd door bijvoorbeeld de uitlaatdemper te verwijderen waardoor de auto ook zoveel kabaal maakt dat zelfs de racestewards er niet meer mee kunnen lachen. Wat deze auto wél krijgt, is zichtbaar koolstofvezel op onder andere de spoiler en splitter, grijze lak die we ook op andere ‘Edition 55’-modellen zagen en — last but not least — een uniek horloge waarvan er dan ook evenveel exemplaren zijn als er van de auto gebouwd worden: vijf. Dat mag ook wel voor een prijskaartje van 625.000 euro… Belastingen niet meegerekend.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws