Amerikaanse staat New Jersey wil abonnementsformules voor hardware in auto's aan banden leggen

Auto abonnement diensten verbod

Wetgevers van de Amerikaanse staat New Jersey willen automakers verbieden om abonnementsformules te gebruiken voor zaken zoals stoelverwarming of extra rijhulpsystemen die met een swipe van de bankkaart kunnen geactiveerd of gedeactiveerd worden. De denkpiste: als de hardware op de auto zit, heeft de klant er voor betaald en mag hij er derhalve gebruik van maken.

Steeds meer automerken zien maandelijkse abonnementsformules als dé ideale manier om wat extra geld uit de zakken van klanten te schudden. Zo kan je bij enkele premium merken zoals BMW, Audi en Mercedes maandelijks betalen om gebruik te mogen maken van stoelverwarming, stuurverwarming, enkele veiligheidsnufjes en zelfs een achterwielsturing die verder kan draaien als je meer betaalt. Ook al zit de hardware dus op het voertuig dat je bezit. Wetgevers van de Amerikaanse staat New Jersey zijn niet te spreken over deze nieuwe praktijken.

Tot 20.000 dollar boete

Lokale wetgevers in New Jersey willen deze praktijk dan ook aan banden leggen via een nieuwe wet. De omschrijving van het nieuwe wetsvoorstel gaat als volgt: "Het volledig bannen van abonnementsdiensten die gebruik maken van componenten of hardware die al geïnstalleerd waren op het voertuig op het moment van aankoop." In mensentaal: komt je auto met de hardware voor stoelverwarming of vierwielsturing? Dan moet je daar als klant gedurende het bezit van het voertuig kosteloos gebruik van kunnen maken.

Auto abonnement diensten verbod

Op elke wet is er uiteraard een uitzondering, dat is hier niet anders. Zo staat het wetsvoorstel toe dat constructeurs wel geld mogen vragen voor diensten als het onderhoud ervan geld kost voor het merk aan dealers of externe partijen die de service aanbieden. Hierdoor kan een merk bijvoorbeeld geld blijven vragen voor een Spotify-abonnement of een service waarbij je kan bellen met een fysiek callcenter voor al je vragen. Wordt de wet goedgekeurd, dan kunnen constructeurs een boete krijgen tot 20.000 dollar per overtreding als ze abonnementsformules blijven aanbieden voor hardware die al geïnstalleerd is op een auto.

Benieuwd of deze wet goedgekeurd gaat worden en of dit voor een precedent zorgt met wereldwijde gevolgen. Laat ons hopen.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
this 10:17
afbeelding van this

Hopelijk volgen er meer overheden. Het is echt jammer dat de consument maar blijft meegaan in dat verhaal.
We hebben nochtans zo veel macht, als wij als consument er niet in meegaan, gaat de fabrikant hier ook binnen de kortste keren mee stoppen.

Torpedoo 11:33
afbeelding van Torpedoo

Premiummerken zoals bmw,mercedes,audi...
Ok,tot zover......
Maar was het niet tesla die met dit soort liflafjes begonnen is?
Mss dan beter is in eigen land beginnen.
Niet tegenstaande hebben ze wel een punt en ben ik volledig akkoord met @this zijn reactie.

andre123 08:17
afbeelding van andre123

vele 10000den uitgeven aan een auto,en dan via een abonnement de klanten laten opdraaien voor(vaak nutteloze) extra's?
ik ben niet gek....sommige hooggeplaatsten allang!

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws