Porsche 911 Dakar nu ook met geweldige historische rally-wraps

De Dakar-rally van 2023 is volop aan de gang, maar Porsche zet een andere Dakar opnieuw in de kijker: de 911 Dakar, die nieuwe kleurstellingen krijgt van de... East African Safary Rally. De iconische Martini Racing-kleuren maken daarmee hun terugkeer.

De Porsche 911 Dakar werd afgelopen jaar voorgesteld als beperkte reeks op basis van de 911 GTS, met een verhoogde ophanging voor meer bodemvrijheid, offroadbanden en vierwielaandrijving. In combinatie met twee nieuwe rijmodi voor het scheuren op onverharde paden (Rallye en offroad) is het daarmee een 911 die kan gaan waar anderen moeten terugkeren. Maar het is vooral een eerbetoon aan de 953 die in 1984 de Paris-Dakar-rally won met René Metge en Dominique Lemoyne aan boord. Bij de lancering werd de 911 Dakar voorgesteld met de kleurstelling van die Rothmans-Porsche (al staat er nu Roughroads), nu kan je ook voor andere wraps kiezen.

East African Safari

En ook deze drie nieuwe wraps verwijzen naar het rallyverleden van Porsche, ditmaal met de 911's die deelnamen aan de East African Safari in de jaren '70. De Porsches wisten nooit te winnen, maar ze waren wél zeer snel en bovendien zagen ze er ook erg stoer uit. De eerste wagen uit 1971 kreeg nog een sobere kleurstelling, met simpele zwarte stickers op de motorkap, voorvleugels en deuren. De auto met nummer 19 finishte uiteindelijk als vijfde, de stickerset die hem eert kost 4.165 euro.

In 1974 was de rally een loodzware beproeving van meer dan 5.000 kilometer, verdeeld in drie secties, die de piloten binnen de vijf dagen moesten afleggen. De Porsche van Björn Waldegard lag lang op kop in zijn 911 Carrera 2.7 RS, maar verloor uiteindelijk tijd door schade en finishte als tweede. Kühne & Nagel was de hoofdsponsor en gaf de wagen blauwe strepen op de flanken, die je opnieuw voor 4.165 euro op de nieuwe 911 Dakar kan krijgen. Tenslotte waren er de Martini Racing-wagens van 1978, ditmaal 911 SC's, die als tweede en vierde over de streep reden na opnieuw een zware rally. Deze stickerset is iets duurder: 5.950 euro. Maar met een vanafprijs van 250.207,59 euro voor een 911 Dakar is dat maar een klein extraatje.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws