
Lexus speelt met zijn NX in een drukbevochten segment, en kan er dus maar beter voor zorgen dat het model competitief blijft. Daarom trakteren de Japanners hun premium-SUV op een wel heel vroege opfriskuur. De wijzigingen beperken zich dan ook tot het onderhuidse, al kan je ze wel gaan voelen in de portemonnee.
In 2014 gooide Lexus zijn strategie even over een andere boeg. Na tweeënhalf decennium steengoede nicheproducten in elkaar geschroefd te hebben, besloten de Japanners mee te gaan spelen in het populairste segment van het moment: dat van de (soort van) compacte SUV’s. De NX was geboren, en die had zo’n bevredigend effect op de verkoopcijfers dat een tweede generatie midden 2021 niet kon uitblijven. De markt evolueert echter snel, en daarom is het na anderhalf jaar alweer tijd voor een kleine update.
Slimmer en sterieler
Die update herken je vanbinnen aan een licht gewijzigde indeling van de knoppen in de middenconsole, en aan het feit dat ook de deur van het handschoenkastje nu de kleur van de zetelbekleding volgt. De rest van de aanpassingen moet je echter onder de oppervlakte gaan zoeken. Zo gaat het antidiefstalsysteem beter nadenken voor je binnen te laten, krijgt de digitale binnenspiegel een automatische dimfunctie en gaat de hybridemodus samenwerken met de navigatie om te bepalen wanneer welke motor aan zet is. Bovendien bevat de klimaatregeling voortaan Panasonics Nanoe X-luchtzuiveringssysteem dat naast vieze geurtjes ook allerhande bacillen en virussen uit je buurt moet houden — want je weet nooit wanneer dat nog eens van pas komt.

Wat tegenwoordig ook best kan tellen, is dat de topversie een stukje betaalbaarder wordt. Dat doet Lexus niet zomaar door de prijs te verlagen, maar wel door ook de voorwielaangedreven NX 350h beschikbaar te maken als Privilege Line. Zo’n full-option-Lexus was voorheen voorbehouden aan de vierwielaangedreven 350h, of aan de 450h+ plug-inhybride. Daarmee zakt de prijs van de Privilege Line-topversie met zo’n 3.000 euro naar 72.250 euro, terwijl de basisversie verkrijgbaar is vanaf 55.850 euro.
Recente reacties
Einde autoprogramma’s: ook The Grand Tour houdt er waarschijnlijk mee op
Wat de reden ook is, dit vind ik nu wel spijtig om te lezen. Ik vond de Grand Tour beter dan Top...
Door Mathieu 8 uur geleden
BMW patenteert ‘iM3’-naam: wordt volgende M3 elektrisch?
Ik vermoed dat de eerste elektrische M wel snoeihard moet gaan. Het lijkt nu dat men de M50/M60...
Door Mr Ponrow 1 dag geleden
Volkswagen ID.7 kost amper 30.000 euro in China... maar
ik zeg je ze willen de hoofdprijs hier. kom op zeg dat is meer dan maal 2! Loon mag wat lager...
Door Kevin 1 dag geleden
Volkswagen ID.7 kost amper 30.000 euro in China... maar
VW heeft alle Europeese klanten beduveld met de sjoemel diesel en hun vervolgens in de kou laten...
Door Scheijen 1 dag geleden