Verwarmde hoofdsteun? Dat is dan 5% meer range in je EV!

Ford warme panelen

Laat weinig minder efficiënt zijn dan een autocabine die moet opgewarmd worden bij koude temperaturen. Ford lijkt de oplossing te gaan zoeken in "oppervlakteverwarming". Want een warme vloermat, gordel, armsteun en hoofdsteun kan wel eens 13% besparen op je verbruik. Of in EV-taal: 5% meer range. Wie het kleine niet eert...

Bij Ford experimenten ze al langer met verwarmde oppervlakten. Al in 2018 patenteerde het automerk verwarmde gordels. Toen werd daar nog wat laconiek over gedaan maar met de opkomst van de elektrische auto is elk stukje energie dat je kan besparen er eentje die je niet terug hoeft op te laden. Ford nam de proef op de som en stuurde een aangepaste E-Transit op pad in Keulen om fictief pakketjes te gaan bezorgen. Gezien pakjesbezorgers vaak honderd keer per dag de deur open en toe zwaaien, is warmteverlies een best belangrijk deel van het eindverbruik.

Busje warmt zo

Hoe Ford de E-Transit aanpaste? Met een hoop verwarmingselementen bovenop de stoel- en stuurverwarming. Denk aan hoofdsteun, armsteunen, deurpanelen, zonneklep en het paneel onder het stuur met een verwarmingselement. Het idee is om daardoor een "verwarmde zone" te creëren die een warme gloed uitstraalt. Nu zijn ze bij Ford niet van gisteren en weten ze maar al te goed dat die componenten ook stroom nodig hebben. Toch zou deze set-up 13% minder energie nodig hebben dan wanneer je gewoonweg de klimaatcontrole zou gebruiken. In het geval van de E-Transit kwam dat neer op 5% extra range bij een testtemperatuur van -7°C.

Ford warme panelen

Dat klinkt niet hallucinant maar vergeet niet dat alle kleine beetjes helpen. Al zeker bij koude temperaturen, wanneer elektrische auto's het minst presteren. Ford zegt de opgedane expertise te implementeren in toekomstige elektrische modellen. Per 2030 zal Ford enkel nog 100% elektrische auto's gaan aanbieden in Europa.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
markske 16:12
afbeelding van markske

Mooi zo'n verwarmde hoofdsteun, wel prijzig
met een muts op je hoofd zal je zeker hetzelfde bereiken
Onze voorouders gingen immers gaan slapen met een slaapmuts...
net omdat het in de slaapkamer vroor
Even uitproberen vannacht en ik garandeer dat je midden in de nacht wakker wordt wegens 'te warm'

suskewiet 17:17
afbeelding van suskewiet

omdat ze zich daar in het europarlement toch graag met het milieu bezig houden kunnen ze misschien de autoconstructeurs verplichten de optie 'muts' te voorzien

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws