Crevits is tevreden met werking winterplan

Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Hilde Crevits (CD&V), maakte donderdag in een persconferentie bekend tevreden te zijn met de werking van het winterplan. Ondanks de extreme winterprik die ons land de laatste maand te verwerken kreeg is er gemiddeld zuiniger omgesprongen geweest met zout. Desondanks was er na twee dagen winterweer al een tekort aan strooizout en moesten de eerste noodmiddelen al worden ingezet. Er werd een recordhoeveelheid van 51.000 ton zout gestrooid.

Er is nog 25.000 ton zout in voorraad en de provincies en gemeenten besteldden nog 13.000 ton extra. Crevits maakte ook bekend meer strooizout te zullen bestellen voor 2011.

Ook wordt onderzocht of de basisvoorraad met 10.000 ton kan worden uitgebreid tot 45.000 ton. Het is zeer uitzonderlijk dat er 27 sneeuwdagen werden geteld in november en december, zegt Crevits. Bovendien lag de gemiddelde temperatuur in december een graad onder het vriespunt. Dat vriesweer en de dooi hebben heel wat schade veroorzaakt aan de wegen.

De slechte staat van de wegen wordt waar mogelijk tijdelijk opgelapt met warm winterasfalt. Er staan deze winter twee asfaltcentrales stand-by. Beide partijen worden momenteel ingezet op de E19 en de E313 waar de nood het hoogst is. Crevits bevestigd wel dat dit 'tijdelijke oplapmiddelen' zijn. Niet elke put is geschikt voor dit soort asfalt. Tegen 2015 wil Crevits alle autosnelwegen in orde hebben.

Via De Standaard

Laatst gepubliceerd

Reacties (7)

Plaats een reactie
Porscher 21:44
afbeelding van Porscher

Vernieuwde wegen laten leggen. ;-)
België loopt hopelijk achterop als het aankomt op nieuwe wegen. Sinds de jaren '70 zijn er nog nauwelijks snelwegen of dergelijke bijgekomen welke de groei van het land moesten bijhouden.
Als je verkeer, productie alsook economie toeneemt, moet de infrastructuur volgen.
Hier gaat België hopeloos de mist in... Dat is om problemen vragen.

Quin 13:36
afbeelding van Quin

Crevits zou beter eens regio Geraardsbergen moeten bezocht hebben voor ze zo'n uitsprakendoet. Hier strooiden ze niet, hier sloten ze gewoon de wegen af.
Lijkt me niet echt op slagen van het winterplan.

Pieter Aertgeerts 13:49
afbeelding van Pieter Aertgeerts

Ik vrees dat haar conclusie gebaseerd is op rapporten en verslagen, en op weinig of geen 'veldervaring'.

Sven 14:04
afbeelding van Sven

Zout strooien is dan ook maar een deeloplossing. Zoals hierboven aangehaald helpt dat geen zak als er een laag sneeuw ligt, dan maakt strooien het enkel erger. Bij temperaturen tot -6°C helpt zout trouwens niet veel meer. Dan kan je beter andere oplossingen gaan zoeken. Geen idee hoe de Scandinavische landen dat oplossen, al was deze situatie bij ons wel uitzonderlijk.

Wel een gelukje dat het zout pas op was bij het begin van de vakantie als er minder mensen last van hadden. Een kilometer voor de Kerst-eindbestemming de wagen moeten parkeren om te voet verder te ploeteren door besneeuwde straten, het leken wel Ardennen-toestanden. Al lag het wel aan de mensen zonder winterbanden dat niemand meer verder kon, het verschil was enorm.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws