Rechtbank keurt reorganisatievoorstel Saab niet goed

Update 9/09 bij meer lezen. De rechtbank in Zweden heeft vandaag het reorganisatievoorstel van Saab afgekeurd. Saab had gisteren een voorstel ingediend en daarbij de bescherming van de rechtbank aangevraagd. Nu dat voorstel is afgekeurd, is het uitstel van betaling dat ook en kan het faillissement worden aangevraagd. En dat is geen goed nieuws. De rechtbank argumenteert dat een reorganisatie niet wordt goedgekeurd als men niet kan aannemen dat de gestelde doelen worden gehaald.

De rechtbank twijfelt ook aan de eventuele goedkeuring van de financiering door Pan Da en Youngman. Ook denkt de rechtbank aan de productiestop, die ervoor zorgde dat heel wat goodwill bij leveranciers en medewerkers smolt als sneeuw voor de zon. Saab kan nog tot 29 september beroep aantekenen tegen de beslissing.

Ook kan Saab nu het faillissement aanvragen, waarna de rechter het bankroet kan uitspreken. Op die manier kan onder een curator alsnog een reorganisatie worden doorgevoerd. Een andere optie is dat het faillissement door de vakbonden wordt aangevraagd, waarbij de rechtbank niet direct de goedkeuring geeft.

Bij het Zweedse Dagens Industri Jurist Martin Wästfelt van de bediendenvakbond Unionen vertelt aan het Zweedse Dagens Industri  dat zij klaar zijn voor zo'n aanvraag. Ook bij de arbeidersvakbond IF Metall linkt soortgelijke taal.  “We zijn gedwongen om te handelen, want als we nog te lang wachte, verliezen onze leden het recht op inkomstgarantie van de staat.”

Update: Saab heeft in een persbericht bekend gemaakt maandag beroep te zullen aantekenen tegen de beslissing. Intussen voert Saab verder gesprekken met verschillende partijen voor een financiering op korte termijn.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Anonieme gebruiker 19:03
afbeelding van Anonieme gebruiker

nu ben ik 95% zeker in plaats van 50% dat saab failliet gaat!

gtike 20:19
afbeelding van gtike

ik zou het niet erg vinden als saab verdwijnt
er is momenteel gewoon een overaanbod en saab biedt geen meerwaarde

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws