Voorstel tot boete voor wie niet ritst

Ritsen en anders een boete, het kwam een aantal jaren geleden al eens ter sprake, toen Etienne Schouppe nog Staatssecretaris voor Mobiliteit was. Nu rakelt zijn collega Jef Vandenbergh het idee weer op en lijkt Melchior Wathelet, de opvolger van Schouppe, het plan te gaan overnemen.

Je kent ze wel, de chauffeurs die de hele invoegstrook afrijden om op het einde in te voegen. Je kent ze wel, de chauffeurs die hun wagen half op twee rijstroken zetten om die eerste groep dat te verhinderen. Nochtans wordt het verkeer vlotter door pas op het einde van de rijstrook in te voegen. Natuurlijk hoef je daarom niet tot het einde te vlammen en je er daar tussen te gooien, een geoefend chauffeur laat de eigen snelheid stilaan gelijklopen met die op het rijvak ernaast en gebruikt tijdig de richtingaanwijzer.

Destijds werd door Schouppe al voorgesteld om verplicht ritsen in de wetgeving op te nemen maar toen viel de regering-Leterme en is de nieuwe wet er niet gekomen. Jef Vandenbergh wil nu verplicht ritsen inschrijven in de wetgeving, met een boete van 110 euro voor wie dat niet doet. "Ritsen is momenteel gebaseerd op hoffelijkheid", aldus Vandenbergh. "Er bestaat geen wettelijk kader, dus blijven veel chauffeurs zich ertegen verzetten."

Ritsen zou zo overigens een uitzondering op de voorrangsregels worden, want die stellen dat wie van rijstrook wisselt nooit voorrang heeft.

Laatst gepubliceerd

Reacties (16)

Plaats een reactie
adriaan 08:56
afbeelding van adriaan

Dat je ritsen moet gaan verplichten dat vind ik een goede zaak, maar om dan de voorang te gaan geven aan de wagens die invoegen, lijkt me ideaal om in uw recht eens ff ne auto op zijn plaats te duwen.

Wim 09:00
afbeelding van Wim

goede zaak, al is het al maar om de mentaliteit tot ritsen te veranderen, in NL doen ze het nog beter, daar hebben ze gewoon veel borden die uitleggen waar je moet risten

John 12:18
afbeelding van John

En doet niemand er wat mee :D

Yvesw 11:22
afbeelding van Yvesw

Het is hier inderdaad een merde dat als je doorrijdt tot op het einde van een invoegstrook ze je bekijken als een halve crimineel...

Techno Patat 13:47
afbeelding van Techno Patat

Dash-cam is de oplossing voor je probleem dat er eigenlijk al niet zou mogen komen! Dat ze het verplichten vind ik niet slecht, dat ze ze voorrang geven daarentegen... Ikzelf rits bv enkel helemaal op het einde als ik de baan ken! Als ik de afrit, of baan niet 100% ken neem ik geen risico's en schuif ik braafjes aan :-)!

Yvesw 15:18
afbeelding van Yvesw

Een dashcam is inderdaad een must! Alleen kunnen ze het nooit verplichten volgens mij (wet op privacy)... Al ben ik er ook grote voorstander van!

Techno Patat 16:03
afbeelding van Techno Patat

En hoevaak kom je dan bedrogen uit en moet je je er nog tussen proppen omdat je toch hier afmoest in plaats de volgende waar je nog netjes voor ging kunnen ritsen? Ik maak zoiets liever niet mee en neem dan het zekere voor het onzekere door 2 minutjes in een rijtje te staan!

Ik laat mensen dan ook wel voor als ze ritsen, maar niet als ze tot de laatste centimeter gevlogen komen en dan denken dat ik nog wel een 15e auto ga voorlaten! Ritsen is elk eentje voorlaten, veel zakken denken dat ze hem er wel tussen krijgen en winnen dan 2 minutjes. Waarna ze dan 120 gaan rijden op het linkervak en denken dat ze het maximum rijden. Maar durf ik dan eens rechts in te halen komen ze bumperkleven en toeteren en tonen dat ik een assosciale bestuurder ben?

Yvesw 13:34
afbeelding van Yvesw

@Valé: De tekening is mss niet helemaal duidelijk. Ze doelen niet op "waar er een gaatje is" tijdens de file, maar wel op waar je er tussen gaat. Als je helemaal tot op het einde rijdt wil dit dus zeggen dat er een stuk meer wagens kunnen staan op een straat.

Een file is dan ook niet meer dan "X aantal wagens op een X bepaalde vierkante km" (bv. 20 wagens op 1 vierkante km = file). Als je die "X bepaalde vierkante km" kan vergroten kan het zijn dat er helemaal geen file is (bv. 20 wagens op 2 vierkante km =/= file).

Sven 14:03
afbeelding van Sven

klopt, de tweede tekening is misschien wat verwarrend omdat het om een invoegstrook gaat en het niet gaat om het wegvallen van een rijvak.

Willy Douterloigne 00:20
afbeelding van Willy Douterloigne

De tekening is gemaakt door iemand die er zelf geen snars van begrepen heeft.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws