Ritsen verplicht vanaf 1 maart (en andere wijzigingen)

Vanaf 1 maart wordt het ritsen verplicht. Ritsen is het manoeuvre waarbij om beurt wordt ingevoegd bij werken of bij andere situaties waarbij een rijvak wegvalt. Wie het niet volgens de regels doet, riskeert een boete van 55 euro.

Gisteren werd het Koninklijk Besluit met betrekking tot het verplichte ritsen gepubliceerd in het Staatsblad. Letterlijk is de tekst als volgt: "De bestuurders die, bij sterk vertraagd verkeer, rijden op een rijstrook die ophoudt of waarop het verder rijden wordt verhinderd, mogen slechts vlak voor de versmalling invoegen in de aangrenzende vrije rijstrook."

"De bestuurders die rijden op die vrije rijstrook moeten vlak voor de versmalling beurtelings voorrang verlenen aan één invoegende bestuurder," gaat de tekst verder, "*in geval het rijden in zowel de linker als in de rechter rijstrook wordt verhinderd, moet eerst voorrang worden verleend aan één bestuurder op de rechter rijstrook en daarna aan één bestuurder op de linker rijstrook."

De woordvoerster van minister van Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) en het BIVV bevestigen. Ze voegen toe dat niet-ritsen een overtreding vormt van de eerste graad. Daarop staat een boete van 55 euro.

takelwagens op de pechstrook

Behalve het stuk over ritsen staat ook een uitbreiding op het gebruik van de pechstrook in het Staatsblad. Daarbij mogen takelwagens, begrafenisondernemers en verkeersdeskundigen gebruik maken van de pechstrook als ze in verband met een ongeval worden opgeroepen door de politie.

elektrisch laden

Tenslotte komen er ook een aantal nieuwe verkeersborden bij. Het gaat om borden die aanduiden waar parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen zijn voorbehouden. Ook plaatsen gereserveerd voor het tanken van LPG, CNG of H²O krijgen een specifiek verkeersbord. Tenslotte wordt ook het bord "Zone met beperkte parkeertijd" vernieuwd.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 2 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
B4 20:22
afbeelding van B4

In Antwerpen begin ik toch al te merken dat meer en meer mensen het gebruik van ritsen beginnen toe te passen

Kevin 12:50
afbeelding van Kevin

Ik vind het opzich ook niet slecht dat ritsen verplicht word. Kijk naar onze buurlanden en je ziet daar dat de agressie of frustratie tijdens een file lager ligt. Zelf vind ik het ook normaal om te ritsen, uiteindelijk sta je allemaal in de file, dus of je die ene auto nu voorlaat of niet, blijven staan doe je toch.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws