'Rijbewijs met punten moet er komen'

file

Het aantal verkeersdoden in Vlaanderen is opnieuw aan het stijgen. Reden genoeg voor Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om aan de alarmbel te trekken en te focussen op drie peilers. Eén daarvan is een rijbewijs met punten.

Vorig jaar vielen er 366 doden in het Vlaamse verkeer, dat zijn er 18 meer dan in 2013. Brussel en Wallonië meten een daling van respectievelijk 4 en 26 doden. Over heel België daalde het dodenaantal in het verkeer ten opzicht van 2013 naar 615 (min 12). Dat blijkt uit cijfers van de Verkeersveiligheidsbarometer van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Punten tellen

Vlaanderen doet het dus niet goed in de cijfers. Daar moet dan ook verandering in komen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts oppert dan ook voor een structurele hervorming. Die hervorming moet er komen voor de rijopleiding en het rijbewijs. Een rijbewijs met punten is volgens de minister dan ook de weg om in te slaan.

'Uit voorbeelden in het buitenland blijkt dat de invoering van een rijbewijs met punten - in eender welke vorm - leidt tot een daling van het aantal verkeersdoden met 20 procent', aldus minister Weyts. 'Dan moet je dat toch gewoon doen.'

Tenslotte gelooft de minister dat meer trajectcontroles ook een positieve invloed gaan hebben.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 7 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (7)

Plaats een reactie
Grunt 14:54
afbeelding van Grunt

Onzin, en intellectueel oneerlijk.
Ik ben er zeker van dat er voorbeelden te vinden zijn van landen waar, de jaren na het invoeren van een rijbewijs met punten, het aantal verkeersdoden met 20% daalde.
En ik ben er al even zeker van dat je even makkelijk voorbeelden vindt, voor diezelfde jaren, van landen waar geen rijbewijs met punten werd ingevoerd en er toch een even grote daling gemeten werd.

De reden voor de slecte evolutie van de cijfers voor 2014 is dat 2013 een erg lange, strenge winter had; en 2014 juist een hele zachte. Bij sneeuw en ijzel rijden mensen minder, en extreem traag, en daarom waren er minder slachtoffers in 2013.

2015 zal weer wel een duidelijke daling tonen, maar dat zal niets te maken hebben met de politiek, maar wel met steeds veiliger wordende autos.

Foxytear 21:28
afbeelding van Foxytear

Enigste gevolg zal zijn: meer bestuurders op de weg ZONDER een rijbewijs...

BertR. 12:34
afbeelding van BertR.

Hier heb ik geen problemen mee. Laat maar komen. Voor wie zich aan de verkeersregels houdt, is er niks aan de hand.

Sracerr 14:31
afbeelding van Sracerr

Wat een (politiek)slap ge-ouwehoer. Er kunnen beter meer controles zijn op de weg d.m.v. politie auto's en motoren(je ziet ze bijna nooit). maar daar is geen geld voor (over). Let dan maar eens op hoe braaf mensen rijden: richting aangeven, niet bumperkleven, afsnijden, etc, etc.

Sracerr 14:34
afbeelding van Sracerr

Als je je altijd aan de regels(moet) houden, dan wordt je geleefd. Jammer dat maar weinig mensen dit begrepen hebben. Regels zijn er voor idioten en bedacht door idioten. gewone fatsoenlijke mensen hebben deze niet nodig maar krijgen ze wel opgedrongen.

Mesoerrie 21:50
afbeelding van Mesoerrie

Ik zie dat rijbewijs met punten nog liever komen dan bijkomende trajectcontroles.
Tenminste als de regelgeving er rond eerlijk is

jo 22:09
afbeelding van jo

mijn beste kameraad (Belg) woont en werkt nu in Frankrijk
in het bezit van een Frans rijbewijs met punten
ervaring: punten systeem is pure geldklopperij om de staatskas te vullen

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws