Duitsland heft wegentol vanaf 2016

image_6

De Duitse Bundestag heeft beslist dat het land tol zal heffen vanaf 2016, voor buitenlanders worden vignetten met verschillende geldigheid voorzien.

De tolheffing op de Duitse wegen geldt dus niet enkel voor de Duitsers zelf. Vakantiegangers die al dan niet op doorreis zijn in Duitsland plakken best ook een vignetje op hun voorruit. Omdat niet iedereen een vignet met de geldigheid van één jaar nodig heeft, voorziet de Duitse overheid in vignetten voor tien dagen of een 2 maanden.

Nieuw voor een Europees land is de indeling in klassen van vervuiling. Daarmee trekt Duitsland de lijn van de Ümweltplakette door. De minst vervuilende auto betaalt 5 euro per tien dagen, het middentarief bedraagt 10 euro en de meest vervuilende wagens leggen 15 euro voor tien dagen op tafel. Voor twee maanden loopt dat op naar 16, 22 of 30 euro, afhankelijk van de klasse waarin je valt. Hoe die klassen precies worden bepaald is ons nog niet ter ore gekomen op het moment van schrijven.

vestzak-broekzak

De Duitsers zelf moeten een jaarvignet aanschaffen. Dat vignet wordt echter volledig gecompenseerd door een verlaging in de wegenbelasting. De hele operatie moet de Duitse overheid volgens verkeersminister Dobrindt veel geld opbrengen, in totaal zowat 513,6 miljoen euro, waarvan 13,6 miljoen uit de drie tariefklassen voor buitenlanders.

europa aan zet

Het nieuwe wetsvoorstel moet nog goedgekeurd worden door het Europese Gerechtshof, maar dankzij de last minute wijziging die korting voorziet voor ‘propere wagens’, verwacht Duitse minister van transport Alexander Dobrindt dat dit voorstel zal goedgekeurd worden en dat de tolheffing op 1 januari 2016 van start kan gaan.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 0 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws