Regering belooft premie voor zero emissie-auto's + groenere BIV

tesla-model-s-1

De Vlaamse regering gaat met premies zwaaien naar de mensen die een elektrische auto of eentje die op waterstof rijdt. Die bonus komt er vanaf begin 2016 en wordt berekend volgens de kostprijs van de auto.

De korting wordt berekend op de aankoopprijs van de wagen. De bonus is niet elk jaar hetzelfde, jaarlijks zakt deze in bedrag van maximaal 5.000 euro in 2016 tot maximaal 2.000 euro in 2019. Op die manier wil de Vlaamse overheid de aankoop van elektrische wagens stimuleren. Dat is nodig, want volgens Minister Turtelboom rijden er teveel dieselwagens rond in Vlaanderen.

‘Er rijden te veel dieselwagens rond, en dat heeft gevolgen. Fijn stof veroorzaakt ademhalingsproblemen, longkanker en vroegtijdige sterfte en is een factor bij hart- en vaatziekten en astma bij kinderen’, vertelt Turtelboom. Zouden ze daar nog weten dat tot eind 2011 de aankoop van dieselwagens stimuleerden door middel van belastingvermindering?

BIV wordt groener, niet voor leasewagens

Behalve de premies voor elektrische auto's, wordt de BIV nog maar eens hervormd. Vanaf 1 januari 2016 zouden er nieuwe modaliteiten zijn hierrond, al moeten deze nog worden uitgewerkt. De eenmalige belasting bij aankoop van een voertuig wordt bijgestuurd op basis van milieuparameters. Daarbij wordt bijgestuurd op basis van CO2-uitstoot en vervuilende emissies. Opvallend is dat de leasewagens - toch een groot aandeel van onze dieselvloot - daarbij buiten schot blijven. Dat komt omdat die niet onder de Vlaamse regeling voor BIV vallen, maar wel onder het oude Belgische systeem. Hoe dat precies komt, lees je in onze analyse van een tijdje terug.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws