We stonden nooit langer in de file dan voorbije zes maanden

file_0

De filebarometer bereikt ongekende hoogtes. In de eerste zes maanden van 2016 stonden we allemaal 29,5 volle dagen in de file van meer dan 100 kilometer, dat is nog eens 4 dagen méér dan vorig jaar. Opvallend vindt Touring, die de metingen bijhoudt, want het heeft dit jaar amper gesneeuwd.

Op tientallen knooppunten in België is het de klok rond aanschuiven. Verontrustend nieuws is dat vooral de structurele files, tussen 100 en 250 kilometer, erger worden en ook het ervan aantal groeit.

De oplossing is voor Touring duidelijk. Het aantal wagens en verplaatsingen steeg de laatste jaren enorm, ons wegennet deed dat niet. Onze infrastructuur is nog quasi dezelfde als veertig jaar geleden, aldus de organisatie. En dus moeten er rijstroken bij komen waardoor je het lokale verkeer kan scheiden van het doorgaande verkeer. Vandaag rijden er te veel auto's op de Antwerpse en Brusselse ring die daar eigenlijk niet hoeven te zijn.

Verder ziet Touring ook oplossingen in digitaal verkeersmanagement, spitsen weefstroken en bestuurders belonen als ze niet in de file gaan staan. Want draai of keer het zoals je wil: je staat nooit in de file, je bent de file.

Foto: VTM

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Adriaan 10:49
afbeelding van Adriaan

Maar neen, minister Weyts vind dat hij goed bezig is, dus modderen we maar wat verder aan. Wat we al jaren nodig hebben zijn verbindingswegen om de grote assen e17 - e40 - e411 - e19 - e314 te verbinden zonder daarop op lokale afritten te zetten, en zonder brussel, antwerpen, gent,... aan te doen. Waardoor als er ergens file is, niet iedereen over ofwel antwerpen ofwel brussel moet. Een tweerijvaksbaan, halve lus startend ergens ter hoogte van aalst op de e40 naar de a12, doortrekken naar de e19, die doortrekken op de e314 tussen aarschot en leuven, en dan door gaan tot de e40 voorbij leuven. Waardoor je van west naar oost kan zonder brussel te passeren, en waardoor je van noord naar oost of west kan gaan zonder brussel aan te doen. Maak de liefkenshoek tunnel permanent tolvrij, en doe eventueel een ontdubbeling daar ook, en je komt heel wat verder dan met zijn verdomde rekeningrijden.
Maar ja, dat zijn mega investeringen, en dat kunnen we tegenwoordig niet doen, maar geld uit ons zakken kloppen kunnen we als geen ander.

Evo x 11:24
afbeelding van Evo x

Heb diene dagelijkse Exodus naar Brussel en Antwerpen nooit gesnapt, Op 4 km van 't werk en nog nooit file gehad.

Quin 22:09
afbeelding van Quin

Sommige jobs als web designer vind je nu eenmaal niet in de boerendorpjes, spijtig genoeg :-).

Carlos 23:31
afbeelding van Carlos

ik veronderstel dat meerendeel gerekend is op de snelwegfiles? Op de secundaire wegen wordt het ook steeds erger. Ik krijg al stress als ik denk aan de gaande en komende werken in en rond Antwerpen... Dat gaat een jaar miserie worden...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws