Antwerpen kroont zich tot filestad

kennedytunnel-verkeerscentrum_banner

Al hadden ze zich liever tot kampioen in de eerste klasse van het voetbal gekroond, veronderstellen we.

Het is nu net toevallig dat er vorige week onderhoudswerkzaamheden waren aan de Kennedytunnel, zodat er ellenlange files stonden in beide richtingen. Toch geeft het de teneur aan wat de files betreft in ons land.

snelheid wordt traagheid

We hebben er tegenwoordig een Traagheidsindex bij, die we erbij kunnen betrekken als we de files op onze hoofdwegen willen aanduiden. In die index verstevigt Antwerpen haar leiderspositie. Bovenstaande Kennedytunnel is daarbij de grote boosdoener, want wie langs daar via de E17 Antwerpen wil binnenrijden tijdens de ochtendspits, heeft in 8 van de 10 gevallen kans op file. Met 83 procent is dat méér dan op het punt waar de E40 vanuit Gent aansluit op Brusselse binnenring in Groot-Bijgaarden. Daar heb je mààr 78 procent kans op vertragingen. Een 'vertraging' is het wanneer de verkeersmassa met een snelheid van minder dan 48 km/u vooruitgaat. Overdag heb je trouwens nog altijd 63 procent kans op file aan de Kennedytunnel.

in de steden

De sterkste toename wordt echter waargenomen op de ringwegen en verbindingswegen in de stedelijke regio's. Op basis van data die 750.000 voertuigen doorsturen, met een gemiddelde frequentie van één keer per minuut, ziet Be-Mobile dat de doorstroming daar elk jaar verder afneemt.

De files breiden zich uit in de ruimte en in de tijd. Dat is een algemene tendens in stedelijke regio’s in België, maar Antwerpen “verstevigt zijn dominantie” in de statistieken. “De meest ­filegevoelige plaatsen situeren zich almaar vaker rond die stad”, zegt Nathalie Moerman van Be-Mobile daarover nog.

De top drie van filegevoelige locaties tijdens daluren bestaat uitsluitend uit snelwegen richting Antwerpen, net als de top drie onderliggende wegen tijdens de spits.

Afbeelding: Vlaams Verkeercentrum

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws