Japanse merken binnenkort stukje goedkoper?

japan-merken-pact

Dankzij het nieuwe handelspact tussen Europa en Japan wordt het binnenbrengen van Japanse wagens en onderdelen een serieus stuk goedkoper. Een goede zaak voor Toyota, Nissan, Honda, Mitsubishi, Suzuki, Subaru en Mazda... maar hopelijk ook de klant.

De EU heeft een nieuw handelsakkoord met Japan afgesloten en daarbij was er ook aandacht voor de auto-industrie. Daarbij is besloten dat Europa tien procent minder taksen op geïmporteerde wagens zal heffen en 3 procent minder op de meest auto-onderdelen. Klinkt banaal maar voor grote automerken zoals Nissan, Mitsubishi, Mazda, Subaru, Toyota, Suzuki en Honda gaat het al snel over miljoenen. Ook toeleveranciers zoals Denso, Aisin, Seiki en JTEKT (die ook materiaal leveren voor Europese wagens) profiteren van het nieuwe pact.

In een eerlijke wereld zouden Japanse wagens daardoor binnenkort een beetje goedkoper worden, idem voor het onderhoud door de lagere kost van de onderdelen. Alleen is het maar de vraag of de Japanse merken de nieuwe winst niet in eigen zak gaan steken. In de realiteit zal de uitkomst ergens tussen beiden liggen. Want meer marges voor kortingen en toch meer winst. Iedereen blij.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 7 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (7)

Plaats een reactie
markske 11:45
afbeelding van markske

Wat is binnenkort, eind dit jaar, eind volgend jaar of na goedkeuring van weet ik wie nog?

Kris Vanhemelen 13:20
afbeelding van Kris Vanhemelen

10% minder importtaksen. Ok, maar hoeveel bedragen de importtaksen dan momenteel? 4,2%? Ben ik correct? In dit geval zou het dan om 0,42% zijn.

Per schijf van €10.000 betekent dit slechts €42 besparing.

Yvesw 18:44
afbeelding van Yvesw

Kijken we even naar Mazda met een gemiddelde verkoopprijs van pakweg 20.000 euro: Dan krijgen we - volgens jou - 84 euro besparing maal 227.784 verkochte auto's (in Europa 2017) is gelijk aan bijna 20 miljoen euro minder kosten voor het bedrijf. Kan toch wel al tellen. ;-)

Kris Vanhemelen 19:18
afbeelding van Kris Vanhemelen

Klopt. Toch denk ik dat velen reeds aan het dromen waren om een fikse korting te kunnen bekomen op hun toekomstige aankoop. 84 euro betekent jammer genoeg hooguit een gratis set automatten...

Mathieu 12:21
afbeelding van Mathieu

Wie het kleine niet eert, ... ;-)

JRE 12:14
afbeelding van JRE

Het gaat om het volledig wegvallen van de huidige invoerrechten op auto's en auto-onderdelen. 10% (en 3% voor onderdelen) is het normale tarief als er geen handelsovereenkomsten zijn.

Het ironische is dat Japanse constructeurs met fabrieken in de UK binnenkort wél onderhevig zullen zijn aan 10% invoerrechten voor de EU.

1880 14:13
afbeelding van 1880

@redactie: volgens het handelsverdrag zouden alle importheffingen op Japanse wagens wegvallen, ongeveer 10%. Indien deze doorgerekend wordt naar klant, toch een aardig voordeel.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws