Accijnzen op diesel en benzine vanaf vandaag gelijkgetrokken

diesel-pomp

Vandaag werd voor de achtste keer het cliquetsysteemtoegepast op diesel in België. Het goedje werd iets goedkoper op de internationale markt maar de prijsdaling wordt deels teniet gedaan door de accijnzen te verhogen. Waardoor vanaf vandaag de accijnzen op diesel en benzine zo goed als gelijk zijn. Hoeveel je nu eigenlijk per liter over maakt naar de schatkist van België?

Al sinds 2010 loopt België rond met het idee om accijnzen op diesel gelijk te trekken met die van benzine. Jarenlang betaalde je minder voor diesel om zo de "ecologische" brandstof te promoten. Vandaag de dag liggen die tijden officieel achter ons, want met een laatste bijzonder accijnsverhoging (cliquetsysteem) betaal je zo wat evenveel taksen op diesel dan op benzine. Waardoor België, buiten Italië, plotsklaps het duurste land in Europa is om diesel te tanken.

Meer dan de helft

Specifiek komt het er op neer dat per liter diesel die je tankt, 57% van de prijs ervan naar de overheid gaat. Ter vergelijking; bij benzine ligt dit een peulenschil hoger op 59%. Om je een idee te geven, zo wat 85 cent per liter gaat puur in de schatkist van de overheid. Gaan we kijken naar onze buurlanden en populaire vakantiebestemmingen, dan zien we dat het enkel in Italië nog duurder is om dieselpeut te tanken.

Verder blijft Luxemburg hét dieselparadijs. Op een tank van 50L kan je tegenwoordig maar liefst twintig (!) euro besparen bij onze zuiderburen. In Frankrijk is dat nog zo'n 3 euro, in Nederland 4 euro en in Duitsland 10 euro.

Cijfers VAB

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
John 19:49
afbeelding van John

Nu de accijnzen (bijna) gelijk staan, gaat dan het cliquet systeem naar de vuilbak? Of gaan ze deze eenvoudige vorm van extra inkomsten behouden?

Willy Wonka 23:30
afbeelding van Willy Wonka

Wat denk je? De vraag stellen is ze beantwoorden...

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws