België opent jacht op gesjoemel met parkeerkaarten voor mensen met handicap

parkeerkaart handicap jacht belgie

Naar schatting zijn er momenteel maar liefst 220.000 parkeerkaarten voor mensen met een handicap in omloop die niet meer geldig zijn. Staatssecretaris voor Personen met een Beperking Zuhal Demir (N-VA) heeft er de maat van vol en lanceert over het gehele land een applicatie die controleurs kunnen gebruiken om meteen na te gaan of de kaart nog geldig is of niet. Sjoemelaars, wees gewaarschuwd.

De voorbije zomer liep er een proefproject in Antwerpen, Namen en Koekelberg waarbij politieagenten, parkeerwachters en stadswachters via een applicatie na konden gaan of een parkeerkaart voor gehandicapten wel geldig was. Een succes volgens Staatssecretaris voor Personen met een Beperking Zuhal Demir, want van alle gescande kaarten waren er maar liefst 12,5 procent ongeldig. Die "sjoemelaars" kregen een boete van 116 euro in de bus of - in het slechtste geval - kregen te horen dat hun auto was weggesleept.

Ongeldige parkeerkaarten in overvloed

Het is een publiek geheim dat België kampt met parkeerkaartsjoemelaars. Vaak gaat het dan over kaarten van overleden familieleden die niet worden teruggestuurd om vernietigd te worden maar lustig worden verder gebruikt. De overheid schat dat er op dit moment zo'n 220.000 ongeldige kaarten in omloop zijn. Voordien was er geen manier om in realtime na te kijken of een kaart wel geldig was maar dankzij de nieuwe applicatie is dit wel mogelijk.

Na het succesvolle proefproject van deze zomer lanceert Demir de applicaties voor parkeerwachters (en agenten) aller landen. Waardoor de pakkans voor fraudeurs een stuk reëler zal worden. Daarnaast pleit ze voor strengere boetes (174 euro in plaats van 116 euro) om het gesjoemel nog verder te ontraden. Het uiteindelijke doel is simpel: er voor zorgen dat de juiste parkeerplaatsen effectief vrij blijven voor personen met een handicap.

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
andre123 11:44
afbeelding van andre123

volkomen terecht,
het valt mij meer en meer op dat er heel lichtzinnig mee omgegaan wordt.
mensen die afhankelijk zijn van een voorbehouden plaats zijn de pineut van diegenen die te lui zijn om enkele meters te stappen.
sleep ze gewoon weg,en betalen voor ze hun auto terugkrijgen.

Mathieu 12:23
afbeelding van Mathieu

Wegslepen zonder verwittiging! Geen medelijden.

Voor mijn vader is vroeger aan de overkant vd straat zo een halve (was toen wisselend parkeren) parkeerplaats aangemaakt. Deze was niet uitsluitend voor hem, maar wel enkel voor mensen met een kaart.
Wel, toen er eens geen plaats was in de straat en de plaats voor gehandicapten ingenomen was door iemand zonder kaart hebben we ook de politie gebeld, en deze hebben laten takelen. We zijn wel eerst de huizen in de straat afgegaan, maar de wagen was van niemand.

John 16:01
afbeelding van John

Wat ben ik blij dat onze overheid zich bezig houdt met belangrijke dossiers!

John 21:25
afbeelding van John

Uiteraard juich ik die beslissing toe, maar daar had al lang werk van moeten gemaakt worden, zou in de algemene werking moeten zitten van de betrokken dienst.
Ik had het meer over armoede, wachtlijsten aanpakken voor mensen die hulp nodig hebben, enz...

Jelledr 19:55
afbeelding van Jelledr

Natuurlijk te begrijpen. Alleen jammer dat de rovers dit terug doen uit winstbejag en niet voor de mindervalide! Staatskas spijzen is de enige bekommernis. Het geld van de boetes zou verdeeld moeten worden onder de Vzw’s en instellingen die zich dagdagelijks inzetten voor mensen met een beperking.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws