Gaat Californië files oplossen met een Autobahn?

hennessey-venom-f5

In Californië is een wetsvoorstel ingediend om op 400 kilometer snelweg tussen Los Angeles en San Francisco de snelheidsbeperking op te heffen om files tegen te gaan.

Je leest het goed: Amerika, het land van de V8-motoren en pick-up trucks, overweegt in Californië een stuk snelweg aan te leggen zonder snelheidsbeperking. Het wetsvoorstel, ingediend door een Republikeinse senator, komt er als gevolg van een geflopt spoorwegproject. De Californische overheid probeert al jarenlang om een hogesnelheidslijn aan te leggen tussen San Francisco en Los Angeles. De wegen tussen de twee megasteden zijn namelijk dramatisch verzadigd en het hele traject is vaak één lange file. Helaas blijven de kosten voor het aanleggen van de nieuwe spoorweg verder en verder oplopen en loopt het project steeds meer vertraging op: na meer dan 20 jaar wroeten is het einde van de werken nog lang niet in zicht.

Daarom wil Senator John Moorlach langsheen de bestaande snelwegen (Interstate 5 en Route 99) in elke richting twee extra baanvakken laten aanleggen waar geen snelheidsbeperking zou gelden. Als een percentage van de auto’s veel sneller kan reizen, zo redeneert hij, dan ontstaan er ook minder files. Of Moorlachs plannen veel kans op succes hebben, valt nog te bezien. Vergeet niet dat Californië, dat de voorbije jaren veel zwaarder met de gevolgen van de klimaatverandering is geconfronteerd dan de rest van de VS, een zeer ecologisch ingestelde staat is.

Binnen die context lijkt een colonne Ford F-150’s die met een gemiddeld verbruik van 40 l/100 km over de Amerikaanse Autobahn denderen moeilijk te bevatten. Anderzijds rijdt de staat ook vol Tesla’s, die allemaal vlotjes meer dan 200 km/u halen.

Tijdstip: 15:03
Auteur: Auteur: Bert Troubleyn
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws