Denemarken wil dat EU verkoop auto's met verbrandingsmotor aan banden legt

Diesel benzine ban Europa

Denemarken is één van dé grote believers van elektromobiliteit. Het land vindt dan ook dat Europa te weinig onderneemt om de verkoop van diesel- en benzinewagens aan banden te leggen. het doet dan ook een oproep om vanaf 2030 een verkoopverbod op te leggen in de hele EU.

Die oproep doet Denemarken niet zomaar. Vorig jaar deed het land de uitspraak dat het auto's met een verbrandingsmotor zou verbieden vanaf 2030. Eén klein probleem echter; een land in de EU mag die beslissing niet zo maar nemen zonder toestemming van Europa. Waardoor Denemarken haar uitspraak terug moest intrekken.

Lokaal beslissen

Nu hoopt het land met de steun van 10 andere Europese landen alsnog haar slag thuis te halen. Want Denemarken pleit voor een Europese ban vanaf 2030 voor de verkoop van nieuwe auto's op benzine of diesel. Durft Europa die stap niet zetten, dan wil het op z'n minst dat de EU toelaat dat landen lokaal die beslissing mogen nemen.

De uitsprak werd gedaan door Deense minister voor Klimaat en Energie Dan Jorgensen tijdens een EU-bijeenomst in Luxemburg vorige vrijdag. Tijdens die bijeenkomst liet kersvers Europese commissie president Ursula van der Leyen weten dat het van Europa het eerste klimaatneutrale continent wil maken tegen 2050. Of de commissie in zal gaan op de eis van Denemarken is nog niet besloten.

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 2 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
JL 18:31
afbeelding van JL

Dat gaat niet lukken. De Europese merken - op misschien enkele na - proberen nog steeds om met man en macht beperkingen tegen te gaan, en de verkoop van uitstervende technologie tegen te gaan. Terwijl ze verder de boot missen wat nieuwe aandrijvingen betreft. In plaats van in te zien dat de omschakeling op alternatieven veel verkoopspotentieel biedt. De Japanners en Koreanen laten het zich geen twee keer zeggen.

JL 20:32
afbeelding van JL

...en de verkoop van uitstervende technologie tegen te gaan > ... en de verkoop van uitstervende technologie tot het uiterste uit te melken.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws