VAB: “Voer niet zomaar lage-emissiezones in”

VAB LEZ

Mobiliteitsorganisatie VAB vraagt Vlaamse steden en gemeenten om niet blindelings lage-emissiezones in te voeren. De impact op de luchtkwaliteit, verkeersveiligheid en verkeersdruk moet eerst duidelijker zijn, zegt VAB, dat zich ook zorgen maakt om de sociale gevolgen van de invoering van een LEZ.

VAB zegt “de leefbaarheid van steden en gemeenten een zeer belangrijk aandachtspunt” te vinden. Toch blijkt een lage-emissiezone daarvoor niet het meest geschikte middel te zijn, argumenteert de mobiliteitsorganisatie. De Vlaamse Milieumaatschappij onderzocht bijvoorbeeld de luchtkwaliteit in Antwerpen en Gent, en ontdekte dat het circulatieplan in Gent een groter effect had en bovendien de verkeersveiligheid positief beïnvloedde.

Sociale impact

Alle mobiliteitsmaatregelen moeten dus op verkeersveiligheid, verkeersdruk en luchtkwaliteit worden beoordeeld, vindt VAB. Ook de sociale impact van mobiliteitsmaatregelen moet worden bekeken, zodat kwetsbare groepen niet in vervoersarmoede dreigen te belanden. Er moet onder meer duidelijkheid komen over de toekomstplannen van de overheid met De Lijn, en modale gezinnen met een privéwagen mogen evenmin de dupe worden van een ondoordacht ingevoerde LEZ. In 2025 mogen 4 privéwagens op 10 de LEZ bijvoorbeeld niet meer binnen, berekende VAB.

Rondvraag

De mobiliteitsorganisatie voelt zich gesterkt door de mening van gemeenten en automobilisten. Uit een rondvraag van VAB bij 300 gemeenten blijkt dat 7 op 10 gemeenten liever een zone 30, circulatieplan of autoluw centrum invoert dan een lage-emissiezone. Een rondvraag bij 4.000 automobilisten leert dat meer dan 7 op 10 chauffeurs alleen graag een LEZ ingevoerd ziet worden als er voldoende alternatieven worden voorzien.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Nagels andre 10:09
afbeelding van Nagels andre

Beste,

De lage emisiezone is een ramp voor iedereen! Ten tweede de autos zijn de helft te duur!
Wie gaat dit verranderen.IK OK.

Herman 12:16
afbeelding van Herman

Een automobilistenvereniging met bedenkingen over LEZ ?
Dat is een jachtvereniging vragen wat ze denken over de jacht!
En wie hebben jullie bevraagd? De eigen leden? Dat is wel erg subjectief.
Jullie maken zich zorgen over de sociale impact?
Dat is voor het eerst.Hoeveel kwetsbare groepen rijden met een wagen?

Abi 13:02
afbeelding van Abi

€norm3 ombouwen naar 4 was mogelijk. Maar €Norm5 ombouwen naar €6 Is onmogelijk.
Maak dat de kat wijs!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws