Nederland past maximumsnelheid op snelwegen aan

Nederland snelweg maximumsnelheid

Vanaf vanavond na de avondspits wordt de maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen verlaagd. Overdag mag je er dan nog maximum 100 km/u rijden.

Buurland Nederland besliste eind vorig jaar om de maximumsnelheden op zijn snelwegen terug te brengen naar 100 km/u. De Nederlandse regering nam die maatregel om de stikstofuitstoot in het land te beperken. In ons land is er nog geen draagvlak voor dergelijke maatregel, zo zegt mobiliteitsorganisatie VAB.

De Nederlandse Rijkswaterstaat is de afgelopen weken bezig geweest met het installeren van borden met de nieuwe snelheidsbeperking op het hele grondgebied. Voorlopig zijn de nieuwe borden nog afgedekt. Vanaf vanavond, na de avondspits, begint Rijkswaterstaat met het verwijderen van de afdekking. Op dat moment is de nieuwe snelheidsbeperking van kracht op de wegen met nieuwe, niet-afgedekte borden.

Rijkswaterstaat hoopt tegen maandagochtend alle nieuwe borden klaar en in gebruik te hebben. Tussen 6 en 19 uur geldt er dan een maximumsnelheid van 100 km/u op de Nederlandse snelwegen. ‘s Avonds en ‘s nachts blijft de maximumsnelheid ongewijzigd: die bedraagt dan nog steeds 130 km/u, tenzij er iets anders staat aangegeven.

Ons land kampt met een gelijkaardig stikstofprobleem, maar loopt niet warm voor een gelijkaardige maatregel. Dat zegt mobiliteitsorganisatie VAB. “Slechts 13 procent van de Vlamingen is ervoor te vinden om dezelfde maatregel zoals in Nederland in te voeren”, aldus VAB. “In Wallonië is het draagvlak nog kleiner.” De mobiliteitsorganisatie laat wel weten benieuwd te zijn naar de effecten van de Nederlandse maatregel op de verkeersveiligheid en de filedruk.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws