Autolobby vraagt om uitstel CO2-regels

Europa CO2 boetes corona

De coronacrisis is voor autoconstructeurs een extra uitdaging bovenop de Europese CO2-regels die dit jaar in werking treden. Nu de autoverkoop praktisch stilligt, zijn maatregelen nodig, vindt de Italiaanse autolobby.

In een gesprek met Automotive News Europe zegt Michele Crisci, voorzitter van de vereniging van buitenlandse autoconstructeurs die in Italië actief zijn, dat de coronacrisis roet in het eten gooit van de CO2-plannen van de Europese constructeurs. Die willen vooral elektrische modellen uitbrengen en verkopen en op die manier de door Europa opgelegde gemiddelde uitstootnorm van 95 g/km halen.

Een flink deel van de componenten die de constructeurs voor die elektrische auto’s nodig hebben, komt uit China. Het is niet duidelijk wanneer de productie daar weer op volle toeren draait en of de constructeurs dus tijdig aan die componenten geraken, aldus Crisci. De Italiaan vraagt om de doelstellingen van 2020 een jaar op te schuiven, naar 2021.

“De industrie staat stevig onder druk, en daarbovenop nog eens monsterboetes, dat gaat niet helpen”, zegt Crisci. “De vraag gaat na de crisis een boost nodig hebben, en daarvoor kunnen steunmaatregelen helpen, zoals premies voor modellen onder 95 g/km. In Italië willen we gerust met de regering rond de tafel zitten, al heeft die nu natuurlijk andere prioriteiten.”

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
JL 17:41
afbeelding van JL

"dat de coronacrisis roet in het eten gooit van de CO2-plannen van de Europese constructeurs"

Elke reden is goed om proberen verder uitstel en afzwakking te verkrijgen als je de boot nagenoeg of compleet gemist hebt.

Nu, ik denk wel dat de economie zuurstof zal kunnen gebruiken door het corona-gebeuren. Of dat daarvoor de milieu-normen moeten worden afgezwakt, is een andere zaak. Zelfs zonder corona-crisis zal de EU de boetes nooit volledig verrekenen aan de fabrikanten, denk ik. Daarvoor wordt al genoeg gelobby'd.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws