Lockdown: help, wat met mijn rijexamen?

Corona lockdown rijbewijs rijexamen uitstel

UPDATE NOVEMBER 2020 De coronacrisis heeft zowat heel onze samenleving stilgelegd, inclusief de rijscholen en examencentra. De komende weken openen die langzaam weer de deuren. Maar wat als je net tijdens de lockdown je examen moest doen? Daar heeft de overheid nu een antwoord op klaar.

UPDATE MET INGANG NOVEMBER 2020 ONDERAAN

Het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid zet na enkele weken het licht weer op groen om de rijscholen en examencentra opnieuw te openen. De scholen en centra kijken op tegen een enorme achterstand, waardoor Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) leerling-chauffeurs tot eind dit jaar de tijd geeft om een afspraak te maken bij een examencentrum.

Terugkommoment en examenresultaten

Zag of zie je tussen 16 maart en 30 december de geldigheid van je theoretisch examen, examen op privéterrein, of van je rijlessen bij een erkende rijschool verstrijken? Dan wordt die geldigheid verlengd tot 31 december 2020. Ook wanneer je terugkommoment in die periode valt, krijg je uitstel tot de laatste dag van dit jaar.

Moest je voor 16 maart al naar je terugkommoment maar heb je dat niet gedaan? Dan wordt je tweede termijn verlengd. Die bedraagt normaal gezien twee maanden, maar duurt nu eveneens tot 31 december 2020. Je betaalt wel nog steeds een toeslag van 51 euro.

Kalender

Rijscholen mogen van de Vlaamse overheid opnieuw hun deuren openen vanaf volgende week, 11 mei. Dat betekent dat ook de terugkommomenten vanaf die datum weer georganiseerd kunnen worden.

Een week later, vanaf 18 mei, kunnen er weer theoretische examens en examens voor bromfiets- en motorrijbewijzen worden afgelegd. Ook rijexamens die na een rijverbod worden opgelegd, kunnen vanaf dan weer plaatsvinden. Nog een week later, vanaf 25 mei, kunnen de rijexamens voor het klassieke rijbewijs B weer worden georganiseerd.

Hygiëne

Om het coronavirus nog steeds zoveel mogelijk in te dijken, gelden er in de rijscholen en examencentra strikte veiligheidsmaatregelen. Voel je je ziek, blijf dan thuis en maak een nieuwe afspraak. Kom alleen met je begeleider of instructeur naar het examencentrum, en breng een mondmasker mee voor rijlessen, rijexamens en terugkommomenten. Je auto moet uiteraard ook netjes zijn, en betalen kan alleen elektronisch of via overschrijving. Handgel en wegwerpdoekjes zijn voorzien.


UPDATE (2/11/2020)

Ons land gaat in een tweede lockdown. Dat heeft ook gevolgen voor de rijopleidingen en rijexamens. Alle rijopleidingen en rijexamens, inclusief het terugkommoment, worden vanaf vandaag al zeker tot en met zondag 13 december opgeschort. Ook nascholingen vakbekwaamheid en theoretische rijexamens mogen niet plaatsvinden, aldus de Vlaamse overheid. De komende weken werken de overheden aan een juridisch kader om de gevolgen van de opschorting op te vangen.


Heb je nog autogerelateerde vragen? Hieronder vind je een lijst van vaak gestelde vragen waar we vakkundig een antwoord op geven:

Help, mijn auto moet op onderhoud!

Help, mijn auto moet op bandenwissel!

Help, mijn auto moet naar de keuring!

Help, hoe ontsmet ik mijn auto?

Auteur: Auteur: Autofans
Reacties: 1 reactie

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Jennifer 04:47
afbeelding van Jennifer

Nu dat de rij examen en terugkeer moment voor onbepaalde duur stil is gelegd en meer 60.000 kanidaten zitten te wachten wanneer ze examen mogen doen of naar terugkeer moment mogen en de wachtlijst waarschijnlijk na de lockdown verder op loopt . Is misschien een oplossing om de kanidaten die her examen al hun rijbewijs te geven en verplichten 3à4 naar terugkeer moment laten komen zo wordt de wachtlijst kleiner en de druk op de examen centra's

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws