Volkswagen moet van Duits gerecht sjoemeldiesel terugbetalen

Volkswagen dieselgate gerecht terugbetalen

Het Duitse bundesgerichtshof heeft Volkswagen opgelegd de eigenaar van een auto met sjoemeldiesel zijn aankoopprijs terug te betalen. Dat kan een mogelijke precedent scheppen in andere rechtszaken rond dieselgate die nog lopen.

In Duitsland heeft het bundesgerichtshof, de hoogste wettelijke instantie bij onze oosterburen, een opmerkelijke uitspraak gedaan. Volkswagen moet een klant vergoeden die in 2014 een tweedehands-Sharan met 2.0 TDI met sjoemelsoftware kocht. De klant moest in 2017 de software-update laten uitvoeren die de sjoemelsoftware uitschakelt, maar kan door de bijwerkingen van die update zijn auto niet meer gebruiken zoals hij bedoeld was, zo oordeelt het gerecht.

Volkswagen moet de man nu de aankoopprijs van zijn auto terugbetalen, beslist het bundesgerichtshof. De klant betaalde destijds 31.490 euro. Hij krijgt daar nu 25.616,10 van terug wanneer hij de auto aan Volkswagen teruggeeft. Het prijsverschil zit in het waardeverlies door de jaren waarin hij de auto heeft gebruikt en kilometers heeft afgelegd.

Precedent?

De uitspraak van het Duitse bundesgerichtshof kan een precedent scheppen voor de talloze andere zaken rond dieselgate die nog tegen Volkswagen lopen. In ons land bijvoorbeeld leidt Test Aankoop sinds 2016 een collectieve procedure van Volkswagen-klanten tegen het automerk.

Hoewel die zaak pas in 2022 voor de rechtbank komt, voelt de consumentenorganisatie zich gesteund door de uitspraak van het Duitse gerecht: “Het Duitse vonnis van vandaag dat geen twijfel laat bestaan over de fout vanwege Volkswagen en een schadevergoeding oplegt die in de lijn ligt van wat wij vragen in België, sterkt ons in onze overtuiging om door te gaan”, klinkt het bij Test Aankoop, dat zegt nog steeds open te staan voor een minnelijke schikking met Volkswagen.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Yasemin 10:42
afbeelding van Yasemin

Gaan wij dit ook terugkrijgen?

Jos D. 12:24
afbeelding van Jos D.

Je zult het dan toch zelf moeten doen en je aansluiten bij de claim van TestAankoop.
Op onze overheid en Europa moet je niet rekenen. Die luisteren enkel naar de autolobby.

andre123 13:36
afbeelding van andre123

vw of niet,wie zen gat verbrandt.........................

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws